Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Der Standard: Στα 200 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Η έρευνα δεν αφορά μονάχα τις ελληνικές αποταμιεύσεις στην Ελβετία. Αναφορές γίνονται και στις υπεράκτιες εταιρείες (off-shore), για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες.

Σε περίπου 200 δισεκατομμύρια ..........


ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις Ελλήνων στις τράπεζες της Ελβετίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard», το οποίο επικαλείται ως πηγή έρευνα του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE, με τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα φοροδιαφυγή».

Η έρευνα δεν αφορά μονάχα τις ελληνικές αποταμιεύσεις στην Ελβετία, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, πως γνωστός γαλλικός βιομηχανικός όμιλος έχει μεταφέρει την έδρα του για λόγους ευνοϊκής φορολογίας στην Ελβετία, κάτι που κάνουν και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που ισοδυναμεί με απολεσθέντες φόρους ύψους 30 δισ. ευρώ ετησίως για τη Γαλλία.

Αναφορές γίνονται και στις υπεράκτιες εταιρείες (off-shore), για παράδειγμα στα νησιά Κέιμαν, όπου είναι «εγκαταστημένες» σε τετραώροφο κτίριο 18.000 τέτοιες εταιρείες ή στο Ντελαουάρε, όπου οι Αμερικανοί έχουν τη δική τους φορολογική όαση. Εκεί, σε ένα μονοόροφο κτήριο, είναι καταχωρισμένες περί τις 285.000 εταιρείες, των οποίων οι ιδιοκτήτες παραμένουν μυστικοί.

Οι απώλειες των ΗΠΑ από φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα εκτιμάται πως 21 έως 32 τρισ. δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους.
skai

Δεν υπάρχουν σχόλια: