Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκη - θρίαμβος για τη Μέρκελ. Τώρα τα παζάρια για κυβέρνηση

Αυτό είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα!, είπε η Άγγελα Μέρκελ στην πρώτη της δήλωση μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση ενθουσιασμού.

Και πράγματι, η Καγκελάριος έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, αφού πέτυχε έναν .............


προσωπικό θρίαμβο, να ενισχύσει κατά 8 μονάδες το ποσοστό του κόμματός της έπειτα από δύο κυβερνητικές θητείες.
Τα δύσκολα ωστόσο αρχίζουν σήμερα, με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό της κυρίας Μέρκελ», είπε ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και έσπευσε να βάλει ψηλά τον πήχη, λέγοντας ότι εάν η Καγκελάριος επιδιώξει «μεγάλο συνασπισμό», πρέπει να είναι έτοιμη για σκληρή διαπραγμάτευση επί των πολιτικών θέσεων και όχι για παζάρι μοιρασιάς των υπουργείων. Με αυτόν τον τρόπο οι Σοσιαλδημοκράτες επιδιώκουν να περάσουν στην κοινή γνώμη την άποψη ότι εκείνοι επέβαλαν τους όρους τους.

Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Πράσινους πρόλαβαν χθες και το απέκλεισαν οι Χριστιανοκοινωνιστές, τονίζοντας ότι οι ίδιοι δεν θα δεχθούν να συμμετάσχουν σε τέτοιο σχήμα. Την ίδια ώρα, αν και τα νούμερα «βγαίνουν» για συνασπισμό SPD-Πρασίνων-Αριστεράς, το σενάριο δεν φαίνεται να έχει σημαντικές ελπίδες υλοποίησης. Η Αριστερά, η οποία για πρώτη φορά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν φαίνεται αρνητική, την ίδια ώρα όμως οι Σοσιαλδημοκράτες μάλλον προσποιούνται ότι δεν ακούν.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν άμεσα, ένα έστω τυπικό κενό εξουσίας διαπιστώνεται ήδη, καθώς ακόμη και κατά την προεκλογική εκστρατεία η κατάσταση στην Ευρώπη είχε «παγώσει». Και, αν ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρός και με τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, δεν ισχύει το ίδιο για τον Γκίντο Βεστερβέλε, τον προερχόμενο από το FDP που δεν μπήκε στην Βουλή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, σε μια εποχή με ανοιχτό το μέτωπο της Συρίας.

Ανάλογη είναι η θέση και του απερχόμενου πλέον Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος άφησε ήδη να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του κόμματός του. Στις διαπραγματεύσεις πάντως αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση της ευρωκρίσης. Η κυρία Μέρκελ ακόμη και χθες προκλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ποια είναι η αλήθεια για την Ελλάδα, για να επαναλάβει ότι όσα έχουν ειπωθεί για τρίτο πακέτο ισχύουν και ότι δεν πρέπει να σταματήσει πρόωρα η πίεση στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχαναν ως τώρα ευκαιρία να διακηρύξουν ότι διαθέτουν διαφορετική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, με ισχυρότερη δόση ανάπτυξης και μέτρα κατά της ανεργίας. Αν λοιπόν καταλήξουμε σε έναν μεγάλο συνασπισμό, δεν αποκλείεται να δούμε την κυρία Μέρκελ να βάζει έστω και λίγο νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη ίσως και πολιτικές που ως τώρα δεν συζητούσε.

Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του – και να προσγειώσει τους Νότιους: «Ακούστε με, εγώ είμαι παλιός», είπε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, «τα μεγάλα κόμματα στα μεγάλα θέματα δεν έχουν τόσο διαφορετικές απόψεις».

Την ίδια ώρα οι εκλογές ανέδειξαν έναν ακόμη παράγοντα τον οποίο ως τώρα η Καγκελαρία κατέβαλλε προσπάθεια να καταστήσει αμελητέο. Η Εναλλακτική για την Γερμανία, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που, με βασική θεση την έξοδο των Νοτίων από το ευρώ, μέσα σε οκτώ μήνες από την ίδρυσή του και με συστηματικό πόλεμο από τους αντιπάλους του και τα ΜΜΕ κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 4,8% και έμεινε οριακά εκτός Βουλής. Ο αρχικός τους στόχος ήταν, ούτως ή άλλως, οι Ευρωεκλογές, είχαν πει οι ίδιοι. Η δύναμή τους όμως δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί και αναμένεται να προκαλέσει εντονότερες εκδηλώσεις των ευρωσκεπτικιστών που υπάρχουν ήδη, τουλάχιστον στο CDU και στο CSU.

Το 2009, όταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ CDU/CSU και FDP ήταν αυτονόητος, οι διαπραγματεύσεις κράτησαν έναν μήνα. Τώρα η κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη, για αυτό και θα χρειαστεί ενδεχομένως μεγαλύτερο διάστημα. Οι προβλέψεις πάντως λένε ότι τα κόμματα πολύ δύσκολα θα αγνοήσουν την εντολή του γερμανικού λαού, που ψήφισε ισχυρή Μέρκελ, αλλά σε «μεγάλο» συνασπισμό.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: