Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Εκτεταμένες νομοθετικές αλλαγές για ποινικοποίηση της δράσης της Χρυσής Αυγής

Εκτεταμένες νομοθετικές αλλαγές για ποινικοποίηση της δράσης της Χρυσής Αυγής ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας που κατέληξαν στη δολοφονία του 34χρονου στην Αμφιάλη. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, οι νομοθετικές αλλαγές θα αφορούν ...........


ευρύ φάσμα της ποινικής νομοθεσίας και ειδικότερα τις διατάξεις για τη δίωξη εγκληματικών οργανώσεων, τις ρυθμίσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου και τις διατάξεις για τις ένοπλες ομάδες (άρθρα 187, 187α και 195 του Ποινικού Κώδικα).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την ευρεία νομοθετική μεταβολή θα αναλάβει και μάλιστα άμεσα το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης και ήδη ο υπουργός Χαρ. Αθανασίου αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την ταχύτατη επεξεργασία των διατάξεων. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ήδη στον στόχο των εν λόγω ρυθμίσεων, που δεν είναι άλλος - όπως δήλωνε αρμόδια κυβερνητική πηγή στην «Κ»- «από την πρόβλεψη αυστηρότατων ποινών για την πάταξη φαινομένων πολιτικής βίας, πρωτίστως από τη Χ.Α.».

Για την ευρεία νομοθετική μεταβολή, εντολή έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τη δολοφονία του 34χρονου που ήρθε να προστεθεί σε άλλα επεισόδια επιθέσεων που προηγήθηκαν, στην κατεύθυνση της δημιουργίας σκληρού ποινικού αναχώματος στη δράση της Χ.Α. Ωστόσο, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι «οι επικείμενες αλλαγές θα αφορούν την έκνομη δράση της Χ.Α.», όμως «επ’ ουδενί δεν θα περιλαμβάνουν διατάξεις για την απαγόρευση του κόμματος σε ό,τι αφορά νόμιμες και κοινοβουλευτικές δράσεις». Με άλλα λόγια οι επικείμενες ρυθμίσεις δεν θα θέτουν εκτός νόμου τη Χ.Α. ούτε θα περιορίζουν τη νόμιμη και κοινοβουλευτική της παρουσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες προσεγγίσεις που έχουν διατυπωθεί μέσα στην κυβέρνηση και ειδικότερα στα υπ. Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία θα εστιάζονται στη διεύρυνση των προϋποθέσεων για να διώκεται ως εγκληματική οργάνωση και εκείνη -όπως ομάδες της Χ.Α.- που διαπνέεται από ρατσιστικό μίσος ή διαθέτει συγκρότηση με ρόπαλα, λοστούς και λοιπά.

Επίσης, διεύρυνση θα υπάρξει και στις διατάξεις για τις τρομοκρατικές ομάδες, ώστε οι οργανωμένες πολιτικές ομάδες βίας και διάπραξης εγκλημάτων να περιλαμβάνονται σε εκείνες που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και θεωρούνται ότι δρουν έκνομα.

Σημαντικές επίσης αναμένεται να είναι οι τροποποιήσεις των διατάξεων του Π.Κ. (άρθρο 195) για τις ένοπλες οργανώσεις, καθώς οι επικείμενες αλλαγές θα στοχεύουν στο να περιλαμβάνουν και ομάδες της Χ.Α. αν οργανώνουν και προετοιμάζουν ρατσιστικές ή πολιτικές επιθέσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι επικείμενες νομοθετικές μεταβολές, οι οποίες χθες προαναγγέλθηκαν, να συνδυασθούν με την άμεση προώθηση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας η οποία έχει παγώσει μετά την αποτυχημένη απόπειρα επί υπουργίας Αντ. Ρουπακιώτη.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: