Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στον «αέρα» εξεταστική, εγγραφές στα ΑΕΙ

Με λουκέτο στα ιδρύματά τους αποφάσισαν να απαντήσουν οι καθηγητές του Παν. Αθηνών και του ΕΜΠ στην απόφαση του υπ. Παιδείας να προχωρήσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικών υπαλλήλων. Αύριο ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ (απεργία έως και την Παρασκευή), με αποτέλεσμα να ...........


μετατεθούν η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και οι εγγραφές του νέου έτους, ενώ το ίδιο κλίμα υπάρχει και στα ΤΕΙ, όπου με απόφαση της Συνόδου των προέδρων τους δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Ο κατάλογος των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση τα κριτήρια του υπ. Παιδείας αναμένεται να είναι έτοιμος έως τις 20 Σεπτεμβρίου, και οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στο Παν. Αθηνών, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και λιγότεροι από τα πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων.

Ειδικότερα η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών αποφάσισε χθες να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος έως και την προσεχή Παρασκευή. «Πρόκειται, χωρίς υπερβολή, για τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του πανεπιστημίου μας, και δεν αναφέρομαι στην περίοδο από τη Μεταπολίτευση και μετά, αλλά και ακόμη πιο πίσω. Το Παν. Αθηνών βρίσκεται μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο, καθώς, εάν συμβεί αυτό που διαρρέει από το υπ. Παιδείας, δεν μπορεί να λειτουργήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο» ανέφερε χθες ο πρύτανης του ιδρύματος Θ. Πελεγρίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική επιχορήγηση του ιδρύματος έχει μειωθεί κατά 52,59% από το 2009 και μετά, ενώ «η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων θα απειλήσει τη λειτουργία των Τμημάτων του, των 66 πανεπιστημιακών κλινικών του, που λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία, των εργαστηρίων κ.ά., δομών που δείχνουν και την τεράστια κοινωνική προσφορά του Παν. Αθηνών», όπως είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, στα ΑΕΙ των ΗΠΑ η αναλογία διοικητικών υπαλλήλων/φοιτητών είναι 9,5 προς 100, στη Βρετανία 7,9 προς 100, ενώ στο Παν. Αθηνών είναι 2 προς 100. «Το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και όχι 10.200 όπως αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί. Το υπ. Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 από τους 6.239 διοικητικούς υπαλλήλους, δηλαδή το 25% των εργαζομένων. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας, καθώς η αιμορραγία προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, του Παν. Μακεδονίας και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: