Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εκλογής των δημάρχων

Αμεσα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εκλογής των δημάρχων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τα μέσα Νοεμβρίου!

Ο στόχος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και της κυβέρνησης γενικότερα είναι να ισχύσουν οι αλλαγές αυτές από ............


τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2014 μαζί με τις ευρωεκλογές. Βάσει του νέου εκλογικού συστήματος που προωθείται, θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Το ένα θα έχει όλους τους υποψήφιους δημάρχους κατά αλφαβητική σειρά, και το άλλο όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να ψηφίζει και τον δήμαρχο της προτίμησής του και τον δημοτικό σύμβουλο που θέλει, ακόμη και εάν αυτός προέρχεται από άλλη παράταξη.

Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή όποιος συγκεντρώνει το 42% των ψήφων. Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε σταυρούς υποψηφίων. Ωστόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. «Ολα αυτά είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων» δήλωσε χθες ο κ. Μιχελάκης.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: