Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατροί συνταγογραφούσαν φάρμακα για... νεκρούς!

Νέο μέτωπο γιατρών - υπουργείου Υγείας προοιωνίζεται η σημερινή αναφορά του υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τους εκπροσώπους της τρόικας, για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που επιδίδονται σε όργιο υπερσυνταγογράφησης ..............


φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Τουλάχιστον 87 γιατροί, παθολόγοι, καρδιολόγοι και ορθοπεδικοί ως προς την ειδικότητα, βρίσκονται στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών για υπερβολική συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός, ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε ένα μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μέχρι στιγμής οι έλεγχοι έχουν «δείξει» 60 γιατρούς σε όλη τη χώρα που έγραφαν σωρηδόν αξονικές τομογραφίες, δηλαδή τις πλέον ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις, ακόμη και σε νεκρούς!

Μάλιστα, κάποιοι εκ των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συνταγογραφούσαν τις υψηλού κόστους εξετάσεις επί μήνες μετά το θάνατο του δικαιούχου-κατόχου του βιβλιαρίου ασθενείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε αυτή τη φάση γίνεται περαιτέρω έλεγχος και διασταύρωση με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διαπιστωθεί η παράνομη δραστηριότητα των γιατρών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει ζητήσει να διερευνηθεί πλήρως η παραπάνω υπόθεση, πριν καταλογιστούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους γιατρούς.

Ποινολόγιο για γιατρούς που δεν γράφουν γενόσημα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα δίνονται  τρεις «ευκαιρίες» στους γιατρούς για συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της συνταγογράφησης γενοσήμων.

«Ο εθνικός στόχος της διείσδυσης των γενοσήμων έως και 60% στο επόμενο έτος είναι ξεκάθαρος. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το φάρμακο που καταρτίζει το υπουργείο, τίθεται ως στόχος για τους γιατρούς που συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το 60% του όγκου των συνταγών που γράφουν μηνιαίως να είναι γενόσημα.

Θα έχουν τρεις ευκαιρίες να «πιάσουν» τον στόχο. Εάν βρεθούν εκτός στόχου, θα τιμωρούνται με αφαίρεση του δικαιώματος για συνταγογράφηση για έναν μήνα.

Εάν αυτό επαναληφθεί περισσότερες από δύο φορες, τότε θα κινδυνεύουν να τεθούν οριστικά εκτός του συστήματος της e-syntagografisi.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: