Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Bloomberg: Οι Έλληνες σερβίρουν, περιμένοντας την ανάπτυξη

Ο τουρισμός είναι η ελπίδα της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το Bloomberg. "Ο τουρισμός είναι η "βιομηχανία" που συντηρεί χιλιάδες Έλληνες και αναμένεται να συμβάλλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση", γράφει σε άρθρο της χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια στην Ελλάδα, Μ. Πετράκη.
"Μέχρι όμως να γίνει αισθητή η πολυπόθητη ανάπτυξη, πολλοί νέοι .................


αναγκάζονται και μεταναστεύουν και όσοι μένουν, συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να σερβίρουν καφέ στην Πλάκα κάτω από την Ακρόπολη, κερδίζοντας 500 ευρώ το μήνα που τους βοηθούν να μείνουν εκτός της στρατιάς των ανέργων οι οποίοι και αυξάνονται συνεχώς. Το να μην χάσουν την δουλειά τους έχει γίνει μια καθημερινή αγωνία για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που ακόμη εργάζονται", συνεχίζει.
"Η αγία τριάδα των κρίσεων"
Η Ελλάδα έχει την αγία τριάδα των κρίσεων, λέει ο οικονομολόγος Ανδρέας Κούτρας που αρθρογραφεί στο NEWS247 σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων. Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.
Η Ελλάδα "έχει κρίση δημοσίου χρέους, τραπεζική κρίση, πολιτικο-πολιτισμική κρίση. Έχει γίνει ο φάρος της Ευρώπης (που προειδοποιεί): μείνετε μακριά από αυτή την περιοχή" υποστηρίζει ο κ. Κούτρας.
Με αεροπλάνα και βαπόρια
Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζει η ανταποκρίτρια του πρακτορείου, τα απτά στοιχεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι τουρίστες που καταφθάνουν με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια στην Αθήνα.
Σημειώνει ωστόσο ότι αυτή η ευφορία δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή για πολλούς πολίτες που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των απολαβών τους και ζουν με το φόβο της ανεργίας.
"Δεν βλέπω καμία αλλαγή στο τεράστιο μέγεθος του χρέους", δήλωσε από τη δική του μεριά ο Bruce Stout, διευθυντής του Murray International Trust στο Εδιμβούργο και επισκέπτης της Κρήτης φέτος.
Ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, το ελληνικό χρέος που προβλέπεται να εκτοξευτεί στο 175% σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου. "Μια ολόκληρη γενιά το μόνο που θα γνωρίσει είναι αυτό: χρέος", λέει ο Stout.
"Στους δρόμους της Αθήνας βλέπεις Έλληνες και άλλους να κοιμούνται στις πόρτες τραπεζών και καταστημάτων. Ομοίως, τα λεωφορεία του αεροδρομίου που αφήνουν τους τουρίστες στους δρόμους της πλατείας Συντάγματος απέναντι από το Κοινοβούλιο, συχνά μπλοκάρονται από τους ζητιάνους που σκύβουν με τα χέρια απλωμένα στις άκρες των πεζοδρομίων", αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο λόγος στους νέους
Θέλοντας να δώσει το στίγμα της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, η ανταποκρίτρια του Bloomberg, Μαρία Πετράκη, μίλησε με την 28χρονη σερβιτόρα Ολυμπία Αγγελη, η οποία είδε τις απολαβές της να μειώνονται όπως λέει κατά το ήμισυ μέσα σε τρία χρόνια.
Η ίδια δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στις τουριστικές σπουδές της, πάντως προς το παρόν δεν έχει το περιθώριο να χάσει έστω και τα 500 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο επιβιώνει και ταυτόχρονα συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της.
"Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης για να τους συντηρήσουν οι γονείς τους. Αλλά εγώ είμαι μοναχοπαίδι και ποτέ δεν έφυγα από το σπίτι. Συντηρώ τους γονείς μου, τους βοηθώ να πληρώσουν το ενοίκιο, τους φροντίζω", λέει η Ολυμπία.
Η 28χρονη δηλώνει ότι συνεχίζει να δουλεύει ως σερβιτόρα, για να μην αναγκαστεί να μεταναστεύσει όπως η φίλη της, που πριν από δυο χρόνια έφυγε για την Βρετανία: "Εγκατέλειψε τις σπουδές της εδώ. Το μόνο που έβλεπε ήταν σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι".
Η Ολυμπία δεν ακολούθησε σπουδές ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως λέει η ιστορία δεν... "γεμίζει την κατσαρόλα". Προτίμησε τις τουριστικές σπουδές και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που κατάφερε να επιβιώσει εν μέσω κρίσης, την στιγμή που οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη.
Άλλωστε ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας, έχει μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που έχουν κάποια δουλειά, επισημαίνεται στο άρθρο.
Πάντως η Ολυμπία ελπίζει ότι θα τελειώσει τις σπουδές της και ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει την δική της επιχείρηση ή τουλάχιστον ότι θα μπορέσει να αναλάβει διοικητική θέση σε κάποια άλλη επιχείρηση.
"Δεν είναι απόλυτο σκοτάδι. Ίσως έρχεται το ξημέρωμα. Αλλά είναι ακόμη μακριά. Αργεί πολύ", σημειώνει.
Πηγή: Bloomberg
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...