Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Νομοθετικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο εισάγει η Κυβέρνηση

Δυνατότητα στους σχολικούς φύλακες να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σχετικές με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων. Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορά το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών και εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το ...............


μεταβατικό διάστημα παράλληλης άσκησης μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αντισυνταγματικές κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ενώ κάνει παρατηρήσεις σχεδόν σε όλα τα άρθρα του, και κυρίως αυτά που αφορούν τους Δήμους.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Για το άρθρο 76, που αφορά τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το Επιστημονικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι «εγείρει προβληματισμό» αν κάμπτεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Συμβούλιο, οι παρεμβάσεις που γίνονται «δεν φαίνεται να συνάδουν πλήρως» με τις εγγυήσεις του Συντάγματος, καθώς και με την προστασία της οικονομικής αυτοτέλειά τους.

Όσον αφορά το άρθρο 90, που αφορά τη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία δημοσίων υπαλλήλων, το Συμβούλιο αναφέρει πως έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων που αναφέρουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και καμία ανώτερου ή ανώτατου δικαστηρίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη αποφασίστηκε μία σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Παράλληλα παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.

Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Τέλος στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...