Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σαραντάρια χτυπάει αύριο Τρίτη ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα

Σαραντάρι ενόψει, σύμφωνα και με την επίσημη πρόβλεψη της ΕΜΥ, η οποία εξέδωσε την Κυριακή έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και προειδοποιεί για σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα από σήμερα, με πιο ζεστή ............


ημέρα την αυριανή Τρίτη.
Ενδεικτικά, το θερμόμετρο θα δείχνει σήμερα το μεσημέρι έως και 38 βαθμούς Κελσίου σε Ηπειρο και Δυτική Στερεά Ελλάδα, ενώ 37 σε Ιόνιο, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο. Το μεσημέρι, μάλιστα, «απογειώνεται» και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας, που φτάνει πλέον στην κατηγορία «πολύ υψηλός», που σημαίνει απαραίτητη χρήση αντηλιακού, καπέλου, γυαλιών ηλίου και ρούχων, ειδικά στο διάστημα 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι και κυρίως σε Καστελλόριζο και Καρπάθιο, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο καθώς και σε Κυκλάδες - Κέρκυρα.
Τα χειρότερα ωστόσο αναμένονται αύριο Τρίτη, ειδικά σε Ηπειρο, Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, οπότε ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» έως τους 39, κατά τόπους θα «σημαδέψει» και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ημέρα, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάνει τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς. «Σήμερα και αύριο θα είναι το πιο ζεστό έως τώρα διάστημα του φετινού καλοκαιριού - του Αγίου Πνεύματος η θερμοκρασία είχε φτάσει μέχρι και τους 36. Και πάλι, όμως, δεν μπορούμε να μιλήσουμε επιστημονικά για καύσωνα, γιατί αυτός προϋποθέτει τουλάχιστον ένα τριήμερο με μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η θερμοκρασία να μην πέφτει ούτε τα ξημερώματα κάτω από τους 27 - 28 βαθμούς και παράλληλα να υπάρχει άπνοια, παράγοντες που και οι τρεις δεν συντρέχουν εν προκειμένω. Υπάρχει απλά μια διάρκεια στις υψηλές θερμοκρασίες, αυτό που ο κόσμος ορίζει ως "μίνι καύσωνα"», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η μετεωρολόγος της ΕΜΥ Βικτωρία Καλουμένου. Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, από Βορρά προς Νότο, αναμένεται την Τετάρτη και μέχρι το βράδυ θα έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, και οι βοριάδες στα ανατολικά και βόρεια θα ενισχυθούν, θα φτάνουν κατά τόπους στα 7 μποφόρ.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για το ερχόμενο 48ωρο, οι γιατροί συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τις θερμές ώρες της ημέρας. Λένε «όχι» στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά χωρίς καπέλο, όπως και στην υπερβολική σωματική κόπωση. Προτείνουν, αντιθέτως, λεπτά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, άφθονο νερό ή φυσικούς χυμούς (όχι σακχαρούχα, ανθρακούχα ή οινοπνευματώδη ποτά) καθώς και ελαφρά τροφή. Υπενθυμίζουν τέλος ότι θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας και ηλικιωμένους.
«Καίγεται» η Ευρώπη
Σε πισίνες και λίμνες πέρασαν το Σαββατοκύριακο οι Γερμανοί, οι οποίοι έσπευσαν να δροσιστούν καθώς ο υδράργυρος χτύπησε «κόκκινο», φτάνοντας στο Μόναχο τους 41 βαθμούς Κελσίου και στο Βερολίνο τους 39. Σημειώνεται ότι η υψηλότερη θερμοκρασία γι’ αυτή την εποχή που έχει καταγραφεί στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν το 1983, όταν ο υδράργυρος είχε δείξει 40,2 βαθμούς Κελσίου. Υψηλές ήταν το διήμερο οι θερμοκρασίες και στη γειτονική Ιταλία, με τη θερμοκρασία στη Ρώμη να φτάνει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: