Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πρόσθετους πόρους για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναζητά το ΥΠΕΚΑ

Αναγκαία κρίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με πρόσθετους πόρους, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι ..............


και την άνοιξη του 2014.

Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα πρέπει να μεταφερθούν στο «εξοικονομώ κατ’ οίκον» συνολικοί πόροι ύψους 270 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εκτιμά ότι θα δημιουργήσουν περί τις 6.500 θέσεις επιπλέον θέσεις εργασίας την επόμενη διετία. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, θα πρέπει να ανασταλεί άμεσα η διαδικασία υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείων σε όλη τη χώρα πλην της Αττικής, ώστε η αγορά και οι πολίτες να μην προβούν σε δαπάνες, όπως το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, αλλά και ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατ. ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στον χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής, με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους» αναφέρει με δήλωσή του στην «Κ» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περί τις 140.000 αιτήσεις, οι οποίες υπερκαλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις σημερινές χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, των περίπου 60.000 έργων-αιτήσεων. Από τις 140.000 αιτήσεις πάνω από 65.560 πολίτες έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ άλλοι 8.000 βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης. Ενας αριθμός 31.000 αιτήσεων έχει ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες. Δώδεκα χιλιάδες έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή.

Ειδικά στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, οι υφιστάμενοι μετά την προσαύξηση πόροι επαρκούν για την κάλυψη των αιτημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις Τράπεζες, αλλά όχι για την υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Αντιστοίχως, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Στόχου Αμιγούς Σύγκλισης (ΕΠΑΕ), οι πόροι επαρκούν επίσης μόνο για την κάλυψη των αιτημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες.

Της Χρυσας Λιαγγου
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: