Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Αλλαγές στον νόμο για τις Κυριακές των καταστημάτων

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μονοπώλησε τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ ............


επί της αρχής, με τη στήριξη των δύο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζεται σήμερα επί των άρθρων. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα του εμπορίου πραγματοποιούσαν στην Πλατεία Κοραή και στην Ομόνοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βουλευτών της συμπολίτευσης από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, όταν προχώρησε σε τρεις νομοτεχνικές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου. Ετσι, ανακοίνωσε ότι κυρώσεις προβλέπονται για τους αντιπεριφερειάρχες που δεν θα εκδώσουν εντός τριμήνου τη σχετική απόφαση για τα καταστήματα - έως 250 τ.μ. - που θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές.
Σύμφωνα με τη δεύτερη τροποποίηση του υπουργού, ο αντιπεριφερειάρχης θα μπορεί να αποφασίζει για τα καταστήματα που θα λειτουργούν τις Κυριακές στον χώρο της ευθύνης του. Οταν αναφέρθηκε στο ωράριο των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει τίποτα: «Η ελευθερία που έχουμε μέχρι σήμερα ισχύει».
Παράλληλα, ύστερα από την αντίδραση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, να αποσυρθεί η ρύθμιση που προέβλεπε ότι σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη την ευθύνη για τη λειτουργία των καταστημάτων θα έχουν οι δήμαρχοι και όχι οι αντιπεριφερειάρχες - όπως ισχύει στις λοιπές περιοχές - ο κ. Χατζηδάκης έκανε δεκτό το αίτημα. Από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ειδικός αγορητής της Ευάγγελος Αποστόλου επισήμανε ότι αν το υπουργείο περιόριζε στις επτά Κυριακές το άνοιγμα το καταστημάτων, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε το νομοσχέδιο.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: