Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Εως τις αρχές του 2016 σε λειτουργία οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου

Εως τις αρχές του 2016 θα έχουν τεθεί σε λειτουργία οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που θα καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης από την Τρίπολη την Τρίτη στη διάρκεια εκδήλωσης με ............


αφορμή την ανακήρυξη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ως προσωρινού αναδόχου για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, παράλληλα με τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για δώδεκα συνολικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και προβλέπεται να ολοκληρωθούν σύντομα, καλύπτεται το 40% της χώρας και το 55% του πληθυσμού.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η Πελοπόννησος είναι η πιο προβληματική Περιφέρεια της χώρας από πλευράς διαχείρισης απορριμμάτων. Αναφέρθηκε δε στα οφέλη της μεθόδου των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ως προς την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την επιτάχυνση των έργων.

Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία αλλά αποτέλεσμα πολλών συγκεκριμένων πράξεων όπως η σημερινή, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το Δημόσιο όπως είπε δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου όλα τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η χώρα και ο έλληνας φορολογούμενος δεν είναι σε θέση να αναλάβει όλο το ρίσκο που παλαιότερα τα δημόσια έργα είχαν.

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Μαντζούφας σημείωσε ότι το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πώς η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργεί επενδύσεις. Τόνισε ακόμη ότι το μοντέλο των ΣΔΙΤ μπορεί να βάλει την ανάπτυξη σε άλλες βάσεις, υγιούς επιχειρηματικότητας και ελέγχου του Δημοσίου αναφορικά με το ρόλο του ιδιωτικού τομέα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ως εξής:

-Προϋπολογισμός: 132 εκ. ευρώ (65 εκ. από κοινοτικούς πόρους και 67 εκ. από ανάδοχο)

-Θα εξυπηρετεί 600.000 κατοίκους (σύνολο Περιφέρειας Πελοποννήσου)

-Μέχρι το τέλος του 2013 θα γίνει η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εντός του α' τριμήνου 2014, ξεκινά η κατασκευή. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα έως δύο ετών από την έναρξη κατασκευής. Ωστόσο, λόγω των οξύτατων προβλημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο ανάδοχος εντός 10 μηνών από την έναρξη κατασκευής (τέλη 2014), υποχρεούται να έχει ήδη διαμορφώσει ορισμένες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε και προσωρινώς να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Στο έργο κατά την κατασκευή θα απασχοληθούν 600 άτομα ενώ δημιουργούνται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: