Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Χαμένοι στη μετάφραση της απόφασης του ΣτΕ

Θολό παραμένει το τοπίο για την ΕΡΤ, με βάση το γεγονός ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ερμηνεύτηκε διαφορετικά από τον υπουργό Οικονομικών και τους πολιτικούς αρχηγούς της συγκυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Οι συχνότητες......


 της ΕΡΤ παραμένουν κλειστές, εν αναμονή της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ. Το θέμα της ΕΡΤ θα συζητηθεί σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη, όπου ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την πρότασή του, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ. Από τη χτεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου προέκυψε η ανάγκη επικαιροποίησης της πολιτικής συμφωνίας και ανασχηματισμού. Στις 5 το απόγευμα φοιτητικοί σύλλογοι θα πραγματοποιήσουν πορεία από το Νομισματοκοπείο προς την ΕΡΤ. Αυτήν την ώρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενική συνέλευση στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου:

• Η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να λειτουργήσει

• Οι συχνότητες θα πρέπει να είναι ενεργές

• Το Δ.Σ. της ΕΡΤ δεν ισχύει καθώς έχει καταργηθεί

• Θα πρέπει να οριστεί άμεσα διαχειριστής

• Ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα ανάλογα με τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

• Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

• Παρελθόν αποτελούν η ραδιοτηλεόραση και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

• Το δημόσιο δεν αναμένεται να καταθέσει αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής.

• Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα αναστολής (Καθώς η χθεσινή απόφαση ήταν προσωρινή διαταγή).

• Η κύρια αγωγή θα συζητηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως από την στιγμή που η ΕΡΤ έχει καταργηθεί γι αυτό τον λόγο το ΣτΕ στην προσωρινή διαταγή του αναφέρεται στους δύο συναρμόδιους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Σ. Κεδίκογλου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν γίνεται αναφορά ονομαστικά στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά στον δημόσιο φορέα καθώς εκείνο που ζητά το ανώτατο δικαστήριο είναι να φύγει το «μαύρο» από τους τηλεοπτικούς δέκτες.


Ο Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στον αέρα του Real Fm, στην εκπομπή της Λώρας Ιωάννου και του Βασίλη Σκουρή, για την απόφαση του ΣτΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ δέχεται ότι είναι νόμιμη η κατάργηση της ΕΡΤ, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά δέχεται προσωρινά – και όσο δεν έχει ψηφιστεί το νέο σχήμα- να λειτουργήσει η ΕΡΤ, όπως λειτουργούσε.

Το δικαστήριο θα μπορούσε να είχε αρκεστεί και να πει ότι δεν καταργείται η ΕΡΤ και συνεχίζει να εκπέμπει, βεβαίως μέχρι να πει την τελική του απόφαση, επειδή αυτό που είπε είναι προσωρινό.

Αλλά επισήλθε σε μία εκτίμηση ότι είναι νόμιμη η κατάργηση, σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό κακώς το είπε, και είναι δυσμενής εξέλιξη για τους αγώνες των εργαζομένων και για το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Δέχεται ότι είναι νόμιμη η προωθούμενη κατάργηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, αλλά δέχεται ότι προσωρινά το σχήμα μπορεί να λειτουργεί , μέχρι να ψηφιστεί η κατάργηση της ΕΡΤ.

Εμμέσως δέχεται και το περιορισμένο προσωπικό, τον νέο ρόλο, το νέο περιεχόμενο και τις προωθούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αν η κυβέρνηση προλάβει μέχρι την Παρασκευή, να ψηφίσει το σχέδιο, τα πράγματα επανέρχονται στα προ αποφάσεως επίπεδα, δηλαδή η ΕΡΤ θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με ότι άλλο προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Σολομώντεια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κ. Μενουδάκος, αναστέλλεται η εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε. και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Ο κ. Μενουδάκος διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών (Γ. Στουρνάρα) και τον υφυπουργό πάρα τω πρωθυπουργώ (Σ. Κεδίκογλου) των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως και τη σύσταση και τη λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφασή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Κώστας Μενουδάκος, ο οποίος αποχωρεί σε 13 ημέρες λόγω συνταξιοδότησης, επιλύει την πολιτική κρίση, που δημιούργησε το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, η απόφαση του κ. Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται: ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.

Διευκρινίσεις για την απόφαση του ΣτΕ

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ. Μενουδάκος.

Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.Ο διαχειριστής μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο, ή εν μέρει.

Επιπλέον, πρέπει να συσταθεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον (δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία) όπως προβλέπει η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.Αντίθετα, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό, εκ μέρους του Δημοσίου δεν αναμένεται κατάθεση αίτησης αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: