Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο

Για μια «απαξιωμένη και αδιαφανή» ΕΡΤ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο. «Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών», δήλωσε, επιμένοντας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Αναφερόμενος σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «όσοι συμμετέχουν στην............


 κυβέρνηση είχαν υπογράψει για απολύσεις», ενώ κατέκρινε τον κ. Τσίπρα για παρελθοντικές δηλώσεις του περί χαρακτηρισμού της ΕΡΤ ως «χειραγωγούμενη».
Στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο προέβη σε ομιλία ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και επέμεινε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Όσον αφορά στο ζήτημα πιθανόν εκλογών σημείωσε: «Κάποιοι πιστεύουν αμελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε δίλημμα εκλογών. Ας μην κουράζονται. Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε τέτοιο δίλημμα. Κανείς δεν θέλει έκτακτες εκλογές. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα δεχθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων.
Εμείς δεν θα το χρεωθούμε. Και όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει. Τώρα πια κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τις αλλαγές. Ποιος θα χρεωθεί την αστάθεια; Εμείς πάντως όχι, άλλοι να προσέχουν μήπως το χρεωθούν. Η δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».
Επίσης, εξαπέλυσε κριτική στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι: «Ο κ. Τσίπρας έλεγε εργαλείο προπαγάνδας την ΕΡΤ, χειραγωγούμενη, απαξιωμένη και ότι θυμίζει τη χειρότερη παλιά ΥΕΝΕΔ και τώρα θρηνεί για την κατάργηση της απαξιωμένης». Μίλησε για μια «απαξιωμένη» ΕΡΤ και για 2.000 απολύσεις που έχουν υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στο δημόσιο, επισημαίνοντας πως «τα τελευταία τρία χρόνια υπήρχαν 1 εκατομμύριο άνεργοι, πάνω από 300.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και ένας μικρός ιδιωτικός τομέας έπρεπε να συντηρεί ένα υπερβολικά μεγάλο δημόσιο που παρέμενε άθικτο. Προσοχή δεν υποστηρίζω μαζικές απολύσεις από το δημόσιο, αλλά πρέπει έστω και συμβολικές αποχωρήσεις να υπάρξουν. Η ΕΡΤ ήταν η πιο απαξιωμένη και όσοι συμμετέχουν στην σημερινή κυβέρνηση είχαν υπογράψει για αυτές τις απολύσεις».
«Πριν ένα χρόνο μας θεωρούσαν τελειωμένους. Η παράταξή μας ενώνει τους Έλληνες και μπορεί να συνεργαστεί δίχως συμπλέγματα και δίχως κόμπλεξ. Πετύχαμε να διαψεύσουμε όλες τις Κασσάνδρες. Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα πρέπει να αποκαταστήσομε την εμπιστοσύνη μέσα στη χωρά μας. Δεν υπάρχουν σε αυτήν την κοινωνία πια πρώτοι και δεύτεροι πολίτες. Όσο πιο γρήγορα μοιραστούν οι θυσίες τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν. Δεν μπορούμε συνεχώς να ζούμε με δανεικά, να ζούμε με μνημόνια, πρέπει να τελειώσουν όλα αυτά, αλλά δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση όταν κάποιοι πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι τη γλιτώνουν για πάντα», πρόσθεσε.
«Να πέσουν τα κάστρα των βολεμένων»
Στη συνέχεια επεσήμανε πως «πολλές φορές επιχειρήθηκε στο παρελθόν να αλλάξει εν λειτουργία η ΕΡΤ και ποτέ δεν έγινε το παραμικρό, γιατί ήταν όλα ήταν προστατευμένα και πολύ καλά σκεπασμένα. Το κάστρο των βολεμένων έμενε άθικτο να θυμίζει ότι οι θυσίες δεν είναι για όλους. Αυτό ερχόμαστε να ανατρέψουμε, γιατί είναι σωστό και δίκαιο.
Το επιλέξαμε, γιατί θα ήταν κραυγαλέα αδικία να κάναμε ο,τιδήποτε άλλο. Δεν μπορούμε να απαιτούμε θυσίες από άλλους, όταν δεν μπορούμε να ακουμπήσουμε τους βολεμένους. Λοιπόν εμείς το τολμήσαμε. Είναι υποκρισία να μας λένε να κάνουμε πίσω, αλλά να κάναμε περικοπές στο δημόσιο. Υπογράψαμε και οι τρεις μαζί τις απολύσεις. Να τους κόβαμε από αλλού; Και όχι από την αμαρτωλή ΕΡΤ; Θα ήταν άδικο. Το ζητούμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις και χρειάζονται τη στήριξη του λαού. Πρέπει να πέσουν τα κάστρα των βολεμένων. Και χρειάζεται σχέδιο και όραμα».
Αποκαλύψεις και οσμές σκανδάλων για την ΕΡΤ
Για αποκαλύψεις για την αδιαφάνεια της ΕΡΤ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους και πολλοί μπορούσαν να πληρώνονται πάνω από μία φορά, «υπήρχαν άνθρωποι που είχαν χρόνια να πατήσουν στην ΕΡΤ και πληρώνονταν κανονικά», ενώ υπογράμμισε πως οι αξιόλογοι εργαζόμενοι «χάνονταν» στα κυκλώματα. «Η ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα βρισκόταν συνεχώς σε απεργία, χρειάζεται υποκρισία για να υποστηρίξει κανείς ότι ενημέρωνε. Ή μήπως κάλυπτε τα σημαντικά γεγονότα στο εξωτερικό; Υπάρχουν επιστολές διαμαρτυρίας για τις δεκάδες απεργίες της ΕΡΤ. Ήταν η πιο αδιαφανής. Να πούμε για τα έξι λογιστήρια που υπήρχαν και δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους; Δεν ήξερε κάνεις πόσοι και ποιοι δουλεύουν στην ΕΡΤ, δεν υπήρχαν οι συμβάσεις, πολλοί πληρώνονταν και δεν πατούσαν, έπαιρναν τραγικά υψηλά ποσά για υπερωρίες και εξωτερικές παραγωγές. Έπρεπε να καταργήσουμε μια τέτοια ΕΡΤ για να ξεκινήσει και η δικαστική έρευνα.
Όσοι έτρεξαν να υπερασπιστούν την ΕΡΤ θα το μετανιώσουν, γιατί θα αποκαλυφθούν όλα και όταν αποκαλυφθούν, κάποιοι θα αρχίσουν να ανατρέπονται. Η ΕΡΤ ήταν η πιο σπάταλη φτάνοντας να έχει έως και εξαπλάσιο προσωπικό από άλλα μέσα, με πολύ χαμηλή τηλεθέαση. Όχι ότι πρέπει να κρίνεται εμπορικά, αλλά τα δημόσια κανάλια στην Ευρώπη έχουν μικρότερο προσωπικό και υψηλότερη τηλεθέαση.
Βέβαια, υπήρχαν και αξιόλογοι άνθρωποι στην ΕΡΤ, που όμως τους έχανες μέσα στα δημόσια κυκλώματα», σημείωσε.
«Oι πάντες καθύβριζαν και σήμερα θρηνούν. Η ΕΡΤ δεν είναι το πρόβλημα είναι το πρόσχημα. Αλλά είναι ένα πρόσχημα αδύνατο και μια υποκρισία απροκάλυπτη. Από αυτά απαλλασσόμαστε. Δημιουργούμε μια ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Στο μεταξύ πρέπει να δοθεί μεταβατική λύση, την οποία ήδη πρότεινα και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Τόσο καιρό, είχαμε οσμές σκανδάλων, ενημέρωση δεν είχαμε», συμπλήρωσε.
Στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων υποστηρίζοντας: «Η ΕΡΤ δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν το πρόσχημα για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η παράταξή μας, η παράταξη της αποφασιστικότητας, της δημοκρατίας και της Ευρώπης έχει περάσει πολλά και τώρα δυναμώνει.
Γιατί όμως η παράταξη αυτή αντέχει και γιατί δυναμώνει; Γιατί η παράταξη αυτή λέει την αλήθεια και γιατί τολμάει, άλματα ανατροπές, τομές. Σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή. Έχουμε δύο δρόμους: Ή να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να φτιάξουμε μια Ελλάδα ανάπτυξης ή να συμβιβαστούμε με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.
Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμία τους
Αυτή η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και πριν ένα χρόνο σταμάτησε την πορεία της χώρας στην καταστροφή. Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Να θέσουμε τα θεμέλια της ανάπτυξης. Όσο μένουμε στο δρόμο της σταθερότητας δεν αργεί η ανάπτυξη.
Ήδη ανακεφαλαιοποιήθηκε το τραπεζικό μας σύστημα, ήδη εξασφαλίζουμε πρόσθετη ρευστότητα
Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών να επενδύσουν στην Ελλάδα, την οποία θεωρούσαν εκτός χάρτη επενδύσεων. Η μοίρα αυτού του τόπου μας αλλάζει. Σας ζητώ να αγκαλιάσετε το κίνημα των μεταρρυθμίσεων».
Σημείωσε ότι είναι η ΝΔ έχει σταθερές απόψεις και βλέπει θετικά ορισμένες αλλαγές ακόμα και στο Σύνταγμα: «Το κόμμα μας έχει κάνει προτάσεις και τις έχει παρουσιάσει από το 2011, με ένα όχι τελειωτικό πρόγραμμα, αλλά ολοκληρωμένο, μεταξύ άλλων με σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως:
1. Αν θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το λαό και τι εξουσίες θα έχει
2. Ποιες μπορεί να είναι οι δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μη γίνονται έκτακτες εκλογές.
3. Αν θα υπάρξει επιπρόσθετο νομοθετικό σώμα, γερουσία
4. Να διασφαλιστεί οι ανεξάρτητες αρχές να μην είναι ανεξέλεγκτες».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που θέλει να δώσει βάση ΝΔ όπως είναι «το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του βουλευτή, το αν θα έχουμε ή όχι έναν μόνιμο εκλογικό νομό στο Σύνταγμα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Αλλαγή στο άρθρο 24, ώστε να περιφρουρηθεί καλύτερα το περιβάλλον που εμποδίζουν την αξιοποίηση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Η Ίδρυση ειδικού τμήματος ΣτΕ για γρήγορη εκδίκαση μεγάλων συμβάσεων. Συνεχής έλεγχος του πόθεν έσχες υπουργών και βουλευτών και από τη δικαστική εξουσία, ώστε όχι να ελέγχονται μόνο μεταξύ τους οι βουλευτές. Το θέμα της παραγραφής αδικημάτων βουλευτών και ασυλίας του βουλευτή».
«Έχουμε εμπιστοσύνη και πιστή στον ελληνικό λαό»
Ολοκλήρωσε επισημαίνοντας: «Πρέπει ο πολίτης να αντιληφθεί ότι αυτό για το οποίο συζητάμε είναι ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα, είναι ένα τεράστιο κύμα αλλαγών που θα κάνει την Ελλάδα αγνώριστη. Πιο περήφανη από ποτέ.
Αυτή τη στιγμή συσπειρώνουμε τις δυνάμεις που θέλουν να προχωρήσουν οι ριζοσπαστικές κινήσεις. Προκαλούμε την αντίδραση όλων όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.
Έτσι ανοίγουμε την πόρτα με την ΕΡΤ. Επιτέλους άρχισε η αλλαγή. Αυτό που ξεκίνησε δεν μπορεί να πάει πίσω και το καταλαβαίνουν όλοι. Η υπόθεση της ΕΡΤ άνοιξε ένα μείζον θέμα: Το αν θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις ή θα σερνόμαστε στις μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλονται από έξω. Συμβιβασμούς με τους βολεμένους δεν μπορούμε να κάνουμε. Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων ας το πει, αλλά πώς να δεχθώ το κύμα των βολεμένων να μην επιτρέπει τις μεταρρυθμίσεις.
Συσπειρώνονται γύρω μας πολλοί που δεν ανήκουν στην παράταξή μας. Αν έχεις πυξίδα το καλό του τόπου σου καμιά συμμαχία βολεμένων δεν σε σταματάει. Ορισμένοι που έχουν το μονοπώλιο του θράσους μιλούν για δημοκρατία, αυτοί που έχουν επιβάλει εμπάργκο σε όλους και σε κάθε αντίθετη άποψη. Όμως δεν ξέρουν ότι έχουμε εμπιστοσύνη και πιστή στον ελληνικό λαό. Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί το τι προσπαθούν να διασώσουν.
Πατάμε πάνω στην λαϊκή εντολή να τα αλλάξουμε όλα. Τολμάμε και τολμήσαμε όσα δεν τόλμησε κανείς. Αφουγκραστείτε τον κόσμο γύρω μας, κάποιο μπορεί να έχουν παράπονο για τον τρόπο που διαλέξαμε, αλλά όλοι παραδέχονται ότι τολμήσαμε. Αυτό είναι το σοκ που δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποιοι. Δεν υποσχόμαστε και έπειτα δειλιάζουμε. Δεν ξεχνάμε. Να είστε περήφανοι για τις θέσεις μας, τις ιδέες μας, τις πατριωτικές, τις αισιόδοξες, για να ανοίξει αισιόδοξα ο δρόμος για το μέλλον των παιδιών μας».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: