Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΣτΕ: Οχι στο μαύρο, ναι στην αναδιοργάνωση της ΕΡΤ

Προσωρινό «φιλί ζωής» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έδωσε χθες το βράδυ το Συμβούλιο της Επικρατείας λέγοντας «όχι» στο «μαύρο» της τηλεοπτικής οθόνης και διατάσσοντας την άμεση ενεργοποίηση των συχνοτήτων, τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την επαναλειτουργία των διαδικτυακών ιστοτόπων ................


της ΕΡΤ ΑΕ.
Ωστόσο, το ΣτΕ με την προσωρινή δικαστική διαταγή του «πετά το μπαλάκι» στην κυβέρνηση για το πώς θα συνεχίσει τις μεταδόσεις μέσα από ένα νέο διοικητικό σχήμα δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ετσι αφήνει ανοικτό στους συναρμόδιους υπουργούς και τον νέο διαχειριστή, που θα οριστεί άμεσα, να κρίνουν το πώς θα λειτουργήσει στο μεταβατικό αυτό στάδιο η δημόσια ραδιοτηλεόραση και με πόσους εργαζομένους, μέχρις ότου οδηγηθούμε στην ψήφιση νόμου για τη σύσταση και λειτουργία ενός νέου φορέα.
Από σήμερα το πρωί το σήμα πρέπει να επιστρέψει στα κανάλια, στο ραδιόφωνο, στο Διαδίκτυο και οι εργαζόμενοι μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στις δουλειές τους, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένοι για το τι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση μαζί με το νέο οργανωτικό σχήμα (που μπορεί να είναι π.χ. ένας διαχειριστής ή μια 3μελής επιτροπή κ.λπ.) θα αποφασίσει πώς θα λειτουργήσει στο μεταβατικό διάστημα η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έχοντας τη δυνατότητα να κρατήσει όλους τους εργαζομένους ή μόνο ένα μέρος τους ή και να προσλάβει άλλους νέους στη θέση τους.
Στην πράξη δίνεται μια προσωρινή λύση στο αδιέξοδο, αλλά καλούνται ουσιαστικά οι πολιτικοί αρχηγοί να δώσουν την τελική λύση, επανεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις έντονες αντιδράσεις και αναταραχές κ.λπ.

Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, που εξέδωσε ο πρόεδρός του, Κ. Μενουδάκος, με τη συνεργασία του εισηγητή της υπόθεσης συμβούλου Επικρατείας Κ. Κουσούλη, έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση της ΠΟΣΠΕΡΤ λαμβάνοντας υπόψη ότι με το «κλείσιμο του σήματος και των συχνοτήτων και το «μαύρισμα» της οθόνης δεν επιτελείται πλέον η συμβολή δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην ενημέρωση, στη μόρφωση και στην ψυχαγωγία του ελληνικού λαού και της ομογένειας».
Η δικαστική διαταγή αποδέχεται την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αλλά δεν «παγώνει» το σκέλος της επίμαχης υπουργικής απόφασης που κατήργησε την ΕΡΤ ΑΕ, η οποία πλέον θεωρείται ότι έχει διαλυθεί όπως και το ΔΣ της.

Ωστόσο, το ΣτΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο -εφόσον η κυβέρνηση το επιθυμεί- να διατηρηθεί το ίδιο λογότυπο και να χρησιμοποιηθούν το υπάρχον δυναμικό (το ποσοστό θα καθορίσει το νέο διοικητικό σχήμα) και η υπάρχουσα υποδομή.
Μετάδοση
«Ξαναζωντανεύοντας» τη σβηστή οθόνη, η προσωρινή διαταγή του προέδρου ΣτΕ επιβάλλει την αναστολή εκτέλεσης (το «πάγωμα») της επίμαχης υπουργικής απόφασης «κατά το μέρος της που προέβλεψε α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές».
Παράλληλα ο πρόεδρος ΣτΕ διατάσσει τους συναρμόδιους υπουργούς (υπουργό Οικονομικών και υφυπουργό στον πρωθυπουργό) «να λάβουν τα αναγκαία οργανωτικά μέτρα για τη συνέχιση της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».
Η προσωρινή διαταγή δίνει μια προσωρινή λύση, με δεδομένο ότι το δικαστήριο (ιδίως στο πρώιμο αυτό στάδιο) δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες ανατροπές ούτε να υποκαταστήσει την κυβέρνηση σε κομβικά ζητήματα.
Αλλωστε θα ακολουθήσει απόφαση της Επιτροπής Αναστολών ΣτΕ, ενώ η Ολομέλεια ΣτΕ θα εξετάσει στις 27-9-13 τη συνταγματικότητα του όλου εγχειρήματος, ενώ για τις τυχόν επικείμενες ανακατατάξεις σε εργασιακό επίπεδο και πιθανές απολύσεις θα αποφασίσουν τα καθ' ύλην αρμόδια πολιτικά (εργατικά) δικαστήρια.
Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι ΠΟΣΠΕΡΤ και Δημοσίου
Η ακρόαση και τα νομικά επιχειρήματα
Πριν από την έκδοση της δικαστικής διαταγής προηγήθηκε διαδικασία ακρόασης ενώπιον των Κ. Μενουδάκου και Κ. Κουσούλη, όπου «διασταύρωσαν τα ξίφη» τους με νομικά επιχειρήματα οι συνήγοροι της ΠΟΣΠΕΡΤ Κ. Τοκατλίδης και Δ. Περπατάρης με τους εκπροσώπους του Δημοσίου.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ τόνισαν την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα και πολιτική σκοπιμότητα των κυβερνητικών ενεργειών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ηθική βλάβη που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι πολίτες με την κατάργηση της ΕΡΤ (ιδίως σε νησιωτικές, ορεινές, ακριτικές περιοχές, στην ομογένεια κ.λπ.) αναδεικνύοντας και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και εθνικής άμυνας, όπως ότι τα πολεμικά υποβρύχια δεν διέθεταν σήμα από τους πομπούς που εκπέμπουν μέσω βραχέων...
Το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να ανατραπεί με διαταγή η κατάργηση της ΕΡΤ ΑΕ, επαναφέροντας τα ζητήματα της κακοδιαχείρισης, της ανάγκης κάλυψης του δημόσιου χρόνου και τονίζοντας ότι αποτελεί βούληση της κυβέρνησης να λειτουργεί δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ενώ δεν προκύπτει τέτοια δέσμευση από το Σύνταγμα, τους νόμους, το διεθνές δίκαιο.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: