Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Γενικεύονται οι διαδηλώσεις σε όλη την χώρα

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που ξεκίνησαν πριν από πέντε ημέρες στην πλατεία Ταξίμ με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας.

Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει οργή και κατά χιλιάδες .............


οι κάτοικοι της Πόλης κινούνται από το πρωί προς την πλατεία, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στην Αγκυρα, στη Σμύρνη και σε πολλές ακόμη πόλεις.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στην Ταξίμ.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία.

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος απέναντι στους διαδηλωτές, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά. Κατηγόρησε, επίσης, τους διαδηλωτές που αντιδρούν ότι χρησιμοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για να προκαλέσουν ταραχές.

Την Παρασκευή η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τραυματίστηκαν δώδεκα άτομα σύμφωνα με τις Αρχές, ενώ η Ενωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας κάνει λόγο για περίπου 500 τραυματίες.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν δύο βουλευτές. Μία διαδηλώτρια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κεφάλι, ενώ ένα άτομο έχασε το ένα μάτι του, από πλαστική σφαίρα.

Δίχως να υπάρχει επίσημη αναφορά, προβάλλεται από τους διαδηλωτές ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χιλιάδες κόσμου άρχισαν να πορεύονται, ακόμη και από την ασιατική Κωνσταντινούπολη, περνώντας πεζή τη γέφυρα του Βοσπόρου, για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Στην πλατεία πορεύονται απλοί πολίτες και γνωστοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο πρωταγωνιστής της προβαλλόμενης και στην Ελλάδα γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», Χαλίτ Εργκέντς.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές φορώντας μαντίλια και χειρουργικές μάσκες και με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν το δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο αμερικανός ηθοποιός Μπρους Γουίλις εξέφρασε από τις ΗΠΑ μέσω twitter τη συμπαράστασή του προς τους διαδηλωτές.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων μεταδίδονται συνεχώς πληροφορίες και σχόλια από πολίτες. Διάφορα καταστήματα και καφετέριες στην γειτονική περιοχή του Πέρα έχουν ανακοινώσει δημόσια τους κωδικούς πρόσβασης στο Διαδίκτυο που διαθέτουν. Το βράδυ της Παρασκευής ματαιώθηκαν διάφορες εκπομπές σε τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, αφού οι καλεσμένοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία στην πλατεία Ταξίμ.

Ο αυθορμητισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, αφού το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι ματαιώνει τη συγκέντρωσή του που είχε προγραμματιστεί πριν από περίπου ένα μήνα να γίνει στην πλατεία του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης, ανακοινώνοντας ότι η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταξίμ.

Η συγκυρία είναι εξόχως αρνητική για την κυβέρνηση, αφού το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργηθεί μια αρνητική συσσώρευση σε τμήμα της κοινής γνώμης με τον νέο νόμο που θεσμοθετεί νέους περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα, με το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ και με μια σειρά άλλα ζητήματα που προκαλούν την αντίδραση όσων δεν συμφωνούν με τον τρόπο ζωής που πρεσβεύει το κυβερνητικό κόμμα.

Ερντογάν: Τα έργα θα συνεχιστούν

Χωρίς καμία διάθεση υπoxώρησης απέναντι στους διαδηλωτές εμφανίστηκε το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε διάφορες πόλεις έχουν λάβει τη μορφή γενικευμένης εξέγερσης, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα έργα στο πάρκο Γκεζί, στην πλατεία Ταξίμ, θα προχωρήσουν κανονικά. Κατηγόρησε επίσης τους διαδηλωτές που αντιδρούν στα έργα ότι χρησιμοποίησαν τα σχέδια της κυβέρνησης για να προκαλέσουν ταραχές.

Ως προς τα πρωτοφανή επεισόδια, χαρακτήρισε λάθος την εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά διαμήνυσε πως «η αστυνομία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στην πλατεία Ταξίμ». «Ηταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Εντάξει. Ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να διεξάγει έρευνα. Ήταν υπερβολικό» είπε, καλώντας όμως τους διαδηλωτές να τερματίσουν τις συγκεντρώσεις.

Μίλησε επίσης για «παιχνίδια σε βάρος της χώρας» που παίζουν διάφοροι κύκλοι, ενώ επανέλαβε ότι τα έργα στη πλατεία Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.

«Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές, είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών, δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία» τόνισε.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς σε συνομιλία του με δημοσιογράφους διαφώνησε ανοικτά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί και η οποία «παγώνει» τα έργα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, κακώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε με δακρυγόνα τους διαδηλωτές.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: