Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συνάντηση των 3 αρχηγών στη σκιά της ΕΡΤ και των εκλογών

Έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες με φόντο τη συνάντηση των αρχηγών τη Δευτέρα στις 18.00.

Ο πρωθυπουργός εμμένει απόλυτα στο «λουκέτο» της ΕΡΤ ωστόσο ...............


έχει βάλει νερό στο κρασί του και ήδη στο επιτελείο του γίνεται επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων για να παρουσιαστούν στη συνάντηση των αρχηγών.

Μια εξ αυτών, αφορά τη μεταβατική λειτουργία της ΕΡΤ ώστε να φύγει το «μαύρο» και να λειτουργήσει το κανάλι. Ωστόσο, αυτή η μεταβατική λειτουργία θα αφορά καθαρά ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο θα εκπέμπει μέχρι να πάρει σάρκα και οστά το νέο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ.

Ήδη, πληροφορίες κάνουν λόγο για δίμηνες συμβάσεις σε ένα μικρό μέρος του προσωπικού της ΕΡΤ για να φέρει εις πέρας το έργο της μεταβατικής φάσης της δημόσιας τηλεόρασης. Θα χρειαστεί, πάντως, να βρεθεί και η κατάλληλη νομική φόρμουλα καθώς η ΕΡΤ ΑΕ δεν υπάρχει πλέον και η ΝΕΡΙΤ δεν έχει συσταθεί.

Όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η εκ νέου εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ θα «επιτρέψει» στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των εκλογών να αιωρείται πάνω από την κυβέρνηση και θα εκτονωθεί η κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Εκλογικά σενάρια στο βάθος

Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, πάντως, δε λένε να κοπάσουν.

Μπορεί όλες οι πλευρές της τρικομματικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν εκλογές, ωστόσο το ανοικτό παράθυρο που αφήνουν κυρίως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης δίνει αφορμές για μία «παρέλαση» σεναρίων με πρόωρες εκλογές.

Το πρώτο σενάριο που κυκλοφόρησε αφορούσε εκλογές στις 14 Ιουλίου. Αν και μετά την εκτόνωση της κρίσης με το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς και το ραντεβού για τη Δευτέρα, δείχνει να απομακρύνεται, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη σύσκεψη των αρχηγών σε λίγα 24ώρα.

Ένα δεύτερο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει αφορά έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση χωρίς να προκηρυχθούν εκλογές.

Το τρίτο σενάριο που διακινείται αφορά την προσωρινή ανακωχή στην κυβέρνηση, ενδεχομένως έναν ανασχηματισμό και εκλογές το φθινόπωρο.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: