Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Έκανε περιουσία πουλώντας ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών !

Βαριά ήταν η «καμπάνα» στον Βρετανό επιχειρηματία, ο οποίος κέρδισε εκατομμύρια στερλίνες προμηθεύοντας ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών σε πελάτες όπως ο ΟΗΕ και το Ιράκ.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν δέκα έτη στον 57χρονο Τζέιμς Μακόρμικ, καθώς η απάτη του -σύμφωνα με δικαστή του Λονδίνου- προκάλεσε τον θάνατο πολλών αθώων.

Ο 57χρονος θεωρείται πως ...........


κέρδισε 50 εκατ. λίρες (44 εκατ. ευρώ) από την πώληση έναντι 27.000 λιρών (32.000 ευρώ) των συσκευών αυτών, που βασίζονταν σε έναν νέο ανιχνευτή για μπαλάκια του γκολφ, ο οποίος στις ΗΠΑ κοστίζει 15 ευρώ. Μόνο από τις πωλήσεις στο Ιράκ, ο Μακόρμικ κέρδισε 37 εκατ. λίρες. Εκτός από τη χώρα αυτή, τέτοιους ανιχνευτές πώλησε στο Βέλγιο, στον Νίγηρα, στη Γεωργία και στον ΟΗΕ, για χρήση στον Λίβανο.

«Τα οφέλη σας ήσαν αισχροκερδή. Δεν δείχνετε ούτε αιδώ, ούτε τύψεις», είπε απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο ο δικαστής Ρίτσαρντ Χόουν της έδρας του Ολντ Μπέιλι στο Λονδίνο.

«Είναι προφανές ότι πολίτες και στρατιωτικοί έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, εμπιστευόμενοι αυτές τις συσκευές. Ο Μακόρμικ επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούσαν κι έδειχναν εμπιστοσύνη σε αυτά τα μηχανήματα για την ασφάλειά τους», επισήμανε στο δικαστήριο ο επιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας Εντ Χιθ.

Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν επίσης πως οι ψεύτικες αυτές συσκευές, που υποτίθεται ότι μπορούσαν να εντοπίσουν «όλες τις γνωστές μορφές απόκρυψης» των εκρηκτικών σε ακτίνα ενός χλμ. υπό του εδάφους, 5 χλμ. στον αέρα και 31 μ. υπό την επιφάνεια της θαλάσσης, «δεν διέθεταν καμία επιστημονική βάση» και δεν λειτουργούσαν «σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής».protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...