Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Κορυφώνεται η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το αντιρατσιστικό

Κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων.

Ειδικότερα, κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ χαρακτηρίζουν την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υποκριτές» .............


εξηγώντας ότι αλλάζουν θέση προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όταν επιχείρησε να το περάσει για πρώτη φορά η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κυβέρνηση που βρίσκεται υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος παρουσίασαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δικαιοσύνης, όταν η τότε κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να φέρει για πρώτη φορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα πρακτικά, ο τότε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο, το χαρακτήριζε «επικίνδυνο και ατελέσφορο», πρόσθεσε πως «δημιουργεί, δεν λύνει προβλήματα» και κατέληγε λέγοντας «λέμε όχι στον περιορισμό των ιδεών και όχι στον φόβο της ελευθερίας της έκφρασης… τα κακά και άσχημα όμως της δημοκρατίας θεραπεύονται μόνο με περισσότερη δημοκρατία και όχι με απαγορευτικούς νόμους που τα ψαλιδίζουν… Εμείς καταψηφίζουμε».

Υπό αυτά τα δεδομένα, από την ΝΔ σημειώνουν μεταξύ άλλων «τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα και άλλαξε γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μουλόπουλος είναι εκτός γραμμής; Είναι υποκριτές».

Πάντως ,πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνες οι θέσεις του κ. Μουλόπουλου συμφωνούν αρκετά με τις ενστάσεις που ακούγονται σήμερα από την ΝΔ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Από την άλλη πλευρά, η Κουμουνδούρου απαντά πως «η πολιτική τοποθέτηση ισχύει απολύτως. Δεν θέλουμε νομοσχέδιο που να βάζει ιδεολογικού φραγμούς αλλά που να αντιμετωπίζει την εκτέλεση του ρατσιστικού μίσους» ενώ αναφέρουν ότι το πλήρες κείμενο δεν το έχουν δει ακόμα.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης αναφέρει πως «η ΝΔ όχι μόνο μπλοκάρει την κατάθεση του νομοσχεδίου, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να στρώσει το χαλί στην άνοδο της Χρυσής Αυγής».

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η θέση του κόμματος ήταν και είναι σαφής: «Είναι απαραίτητη η θέσπιση και η εφαρμογή ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που θα δρα απαγορευτικά στη ρατσιστική βία και θα βάλει τέλος στην ασυλία των εγκλημάτων εις βάρος των μεταναστών».

Την ίδια στιγμή, προσθέτει, «διαχωρίζουμε την προπαγάνδιση και την προπαρασκευή του εγκλήματος από τη διακίνηση ακόμα και των πιο αποκρουστικών ιδεών, με το δεδομένο ότι είναι εξόχως επικίνδυνος ο περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι από μόνο του το οποιοδήποτε νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να απαντήσει στον ρατσισμό, αν δεν συνοδεύεται από την καταπολέμηση των γενεσιουργών, κοινωνικών και οικονομικών αιτιών του».

Για τη στάση της ΝΔ, υπογραμμίζει επίσης ότι στην προσπάθειά της να προβεί σε ατυχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, η ΝΔ ξεχνά μια όχι και τόσο «μικρή λεπτομέρεια» σε σχέση με το 2012, που δεν είναι άλλη από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την άνοδο της ρατσιστικής βίας.


Κλυδωνισμοί και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αναταράξεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ καθώς μετά την Μαρία Ρεπούση -που εξέφρασε ενστάσεις για αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου- και ο Γιάννης Πάνουσης επέκρινε τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είπε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο «χρειάζεται προσοχή, για να μην μας γυρίσει ανάποδα».
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: