Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Κούρεμα» των καταθέσεων με νόμο αποφασίζει το Eurogroup

Προσχέδιο νόμου, για το κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θα συζητήσουν στο Eurogroup της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών ............


θα κληθούν να συζητήσουν το πώς θα λάβει μορφή αυτός ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015.

Η Κομισιόν έχει ήδη συντάξει το πρώτο προσχέδιο του νόμου, αλλά μετέθεσε στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την ευθύνη να αποφασίσουν το εάν και το πότε οι καταθέτες θα υποστούν ζημιά, στην περίπτωση που μια προβληματική τράπεζα διασωθεί ή κλείσει.

Έτσι και αλλιώς, η απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων, για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη, αποτελεί ένα προηγούμενο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Όμως, οι Ευρωπαίοι χαράσσοντες την πολιτική έχουν επιχειρήσει να είναι προσεκτικοί. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα παραμείνουν προστατευμένες.

Όμως, το έγγραφο το οποίο ετοίμασε η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ κάνει λόγο για κούρεμα και στις καταθέσεις της διατραπεζικής αγοράς, διάρκειας κάτω του ενός μήνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται αρκετά παρακινδυνευμένη, καθώς η ΕΚΤ ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το “πάγωμα” της διατραπεζικής αγοράς για τις τράπεζες από τις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές χώρες.

Λαγκάρντ: Ακόμα και κλείσιμο τραπεζών, όπου χρειαστεί

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να είναι η ανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση και, όπου απαιτείται, το κλείσιμο τραπεζών».

Σε ομιλία της σε σημερινή εκδήλωση στο «Οικονομικό Κλαμπ» της Νέας Υόρκης για τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται, ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη ειδικότερα στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση για οικονομική και νομισματική ένωση, διατυπώνοντας την άποψη ότι χρειάζεται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις.

Όπως τόνισε, μια επιλογή είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των προβληματικών τραπεζών που έχουν συστημικές επιπτώσεις. Πέρα απ' αυτό, επισήμανε, η ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση, που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: