Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

«Λογοκρίθηκαν» ελληνικά αγάλματα σε έκθεση στη Ντόχα

Οι αρχές στο Κατάρ κάλυψαν με πέπλο  δύο αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν», που παρουσιάζεται στη Ντόχα, στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων, με αποτέλεσμα ...........


η ελληνική αποστολή να τα επιστρέψει στη χώρα μας.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 28 Μαρτίου στο Κατάρ, περιελάμβανε δύο γυμνά μαρμάρινα αγάλματα: Τον Κούρο του Πτώου και τον νεαρό αθλητή από την Ελευσίνα. Τα γυμνά αγάλματα θεωρήθηκαν προσβολή για τα αυστηρά ήθη της χώρας - κυρίως διότι την έκθεση θα έβλεπαν και γυναίκες, όπως αναφέρθηκε - έτσι άρχισε μία διαπραγμάτευση με τους έλληνες αρχαιολόγους που είχαν συνοδέψει τα αρχαία έργα.Οι οργανωτές της έκθεσης πρότειναν να ρίξουν στα αγάλματα μαύρα διάφανα πέπλα, αλλά όπως ήταν φυσικό η πρόταση απορρίφθηκε. Επελέγη τελικά η λύση του παραβάν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής αποστολής, με επικεφαλής τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, που προσπάθησαν να τους μεταπείσουν. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν με αποτέλεσμα ο κ. Τζαβάρας, έκπληκτος από την απαίτησή τους να εκθέσουν τα γλυπτά σκεπασμένα με πέπλα, να πάρει την απόφαση να μην εκτεθούν και να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Από την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 19 του μηνός, τα δύο αγάλματα που ταξίδεψαν στο Κατάρ χωρίς να πάρουν μέρος στην έκθεση, επιστράφηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...