Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

«Πράσινο φως» για απολύσεις- εξπρές μέχρι τον Ιούνιο

Οι πρώτοι από τους προς αποχώρηση υπαλλήλους υπολογίζονται σε περίπου 2.000, μάλιστα αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι τον Ιούνιο. «Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Και ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την ................


επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο θα βρεθούν άμεσα ΝΠΙΔ του Δημοσίου στα οποία θα μπει «λουκέτο» και το προσωπικό τους θα απολυθεί, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, στη θέση τους θα προσληφθεί ισάριθμο προσωπικό από τους περίπου 10.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε λίστες αναμονής.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Μανιτάκης απάντησε ότι «σύντομα θα προχωρήσουμε στα πρώτα μέτρα που θα καθορίσουν ένα αριθμό», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «θα προέλθει αποκλειστικά από τις καταργήσεις νομικών προσώπων όπως έχουμε προαναγγείλει».
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, άλλωστε, ο υπουργός, ο κατάλογος των προς κατάργηση Οργανισμών θα είναι έτοιμος μέσα στον Μάιο, έχοντας ως πιλότο την προεργασία που είχε γίνει με τη λεγόμενη λίστα Πάγκαλου. Πρόκειται για περίπου 700 φορείς στους οποίους απασχολούνται περί τους 13.000 υπαλλήλους και οι οποίοι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Ο τρόπος κατανομής και συντονισμού του αριθμού του στόχου που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί, συζητήθηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.
Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε, το όλο εγχείρημα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, είτε πρόκειται για τις άμεσες αποχωρήσεις υπαλλήλων είτε για το σχέδιο κινητικότητας, τίθεται υπό την ομπρέλα του Συμβουλίου, το οποίο, μάλιστα, έδωσε χθες το «πράσινο φως» στα νέα οργανογράμματα για τα πέντε τελευταία υπουργεία, Οικονομικών, Παιδείας, Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης. Από αυτά προκύπτει μείωση δομών κατά 40% με 50%, ενώ η δημοσιονομική εξοικονόμηση είναι της τάξεως του 15%. Ωστόσο, η μείωση του προσωπικού δεν είναι σημαντική -όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μανιτάκης- κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα αποτελέσει τον βασικό κορμό των απολύσεων.

Oργανογράμματα 

Ειδικότερα, στο υπουργείο Οικονομικών μειώνονται οι οργανικές μονάδες κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 50%. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου ενοποιείται και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποκτά μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 45%, ενώ ενισχύονται τα εντατικά επιχειρησιακά αντικείμενα (ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας, ΕΣΠΑ, διευκόλυνση επενδύσεων, εποπτεία αγοράς για την προστασία του καταναλωτή, κατασκευή υποδομών, εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις μεταφορές και τις επικοινωνίες).
Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 47%. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μεταστεγάζεται σε κεντρικό κτίριο, από έντεκα που διατηρεί σήμερα, ενώ απλοποιούνται και παρακολουθούνται, μέσω διαδικτύου, οι διαδικασίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, η χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών και γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Μουσείων και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Ανακατανομή του προσωπικού στο «στενό» Δημόσιο

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης εγκρίθηκαν τα staffing plans (περιγράμματα θέσεων) που αντιστοιχούν σε 206 χιλιάδες υπαλλήλους που υπηρετούν στα υπουργεία (συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των ένστολων) και με βάση τα οποία θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού. Σύμφωνα με τον υπουργό, μάλιστα, μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν αρχίσει να υλοποιούνται τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, εξάλλου, θα πρέπει επίσης να έχει σχεδιαστεί το πακέτο κινητικότητας για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους από τους 25.000 που πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς μέχρι το τέλος του έτους.
Τέλος, επιταχύνονται οι διαδικασίες στα πειθαρχικά συμβούλια, καθώς οι επίορκοι παραμένουν μία βασική «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν υπάλληλοι που θα απολυθούν. Οι σχετικές προβλέψεις θα υπάρχουν και στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών και μεταξύ άλλων θα «παρακάμπτουν» το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό για όσους υπάλληλους υπάρχει καταδικαστική απόφαση από το πρωτοβάθμιο και οι οποίοι πλέον θα προσφεύγουν απευθείας στο ΣτΕ.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: