Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΟΗΕ: "Υποσχεθήκαμε μείωση της φτώχειας. Ας το κάνουμε"

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις χώρες να εντείνουν τις προσπάθειές του ώστε μέσα σε χίλιες ημέρες να πετύχουν τους "στόχους της χιλιετίας" και να "εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους" προς τις "οικογένειες του κόσμου" για την εξάλειψη της φτώχειας.

"Αύριο θα μετράμε μια ημέρα λιγότερη από τις χίλιες και θέλω να απευθύνω .............


έκκληση για την επιτάχυνση των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε", τόνισε ο Μπαν στην διάρκεια συνάντησης του ΟΗΕ στη Μαδρίτη αφιερωμένη στον αγώνα κατά της πείνας, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ μετά το 2015.

"Πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις οικογένειες του κόσμου", πρόσθεσε.

Οι "στόχοι της χιλιετίας", τους οποίους καθόρισε το 2000 ο ΟΗΕ αναφέρονται ειδικά στη μείωση κατά το μισό της ακραίας φτώχειας, μέχρι το 2015, σε σύγκριση με τα επίπεδα των αρχών του αιώνα.

"Μέχρι να φτάσουμε στο στόχο του 2015, πρέπει να επικεντρωθούμε στην βελτίωση του επισιτισμού των γυναικών και των παιδιών", υπογράμμισε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Και πρόσθεσε: "Δεν γίνεται να σπαταλήσουμε αυτό που έχουμε στα χέρια μας και να επιβαρύνουμε τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτόμαστε".

Ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα γενικός διευθυντής του FAO, της υπηρεσίας Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, επισήμανε από την πλευρά του "την σημασία να οριστεί ως πρώτος στόχος η εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας", γιατί να δεν συμβεί αυτό "δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε κανέναν από τους άλλους στόχους της Χιλιετίας".

"Παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά: 870 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις και δυστυχώς μέχρι σήμερα μόνο 40 το πολύ 50 χώρες έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση", κατάληξε ο ντα Σίλβα.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: