Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Γραμμή αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ

Επανακαθορίζει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να βαδίζει ολοταχώς στην υιοθέτηση μίας πιο σκληρής στάσης έναντι κυβερνητικών λειτουργιών και αποφάσεων, με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Η δυναμική παρέμβαση του .................


Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προκάλεσε δύο μεγάλα θέματα εντός ελαχίστων ημερών είναι μόνο η αρχή, λένε παράγοντες της Ιπποκράτους.

Τόσο η διατύπωση της θέσης ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει πίεση στην τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όσο και η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία απετράπη μείωση 35% στις συντάξεις του ΟΑΕΕ είναι απλά ενδεικτικά των διαθέσεων στην Ιπποκράτους. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διόλου ικανοποιημένη ούτε από τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ούτε από τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικά για το τελευταίο θεωρεί ότι γίνεται συχνά ελλιπής προετοιμασία και υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση -όπως με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο- ενώ βλέπει ότι και συνολικά η κυβέρνηση ταλαιπωρείται από αρρυθμίες, παλινωδίες και χαμηλό επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κάνει τις αναγκαίες κινήσεις ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει νέο βηματισμό. Η δυσφορία προς τον κ. Σαμαρά είναι έκδηλη και χαρακτηριστική είναι η δήλωση, που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης ότι «σήμερα, δεν θα υπήρχε πρωθυπουργός, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση, αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για λόγους εθνικής ανάγκης και για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, δεν είχαν προστρέξει, δεν είχαν σχηματίσει αυτή την κυβέρνηση».

Τόνισε δε ότι «είναι αναγκαίο να δουλέψει η κυβέρνηση συντονισμένα και να παράγει ένα αποτελεσματικό έργο. Γιατί ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα φαινόμενα όπως αυτό στη Βουλή με το νομοσχέδιο για το Υπουργείο Ναυτιλίας, που καταψηφίσαμε ένα συγκεκριμένο άρθρο γιατί ο αρμόδιος υπουργός έκανε άλλα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί. Υπάρχουν και μια σειρά από άλλα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά». Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καρύδης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων - όπως αποφάσισε και το συνέδριο του Κινήματος -, αλλά και να υπάρξει «μία ισχυρή πολιτική συμμετοχή με στελέχη μας στην κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θέλει αν γίνει το συντομότερο ανασχηματισμός με αυτά τα χαρακτηριστικά – στη βάση νέας συμφωνίας, με νέα λειτουργία και με συμμετοχή πολιτικών στελεχών του πια – ώστε η κυβέρνηση να μην βυθιστεί στα προβλήματά της και να καταστεί ευάλωτη στις κοινωνικές εκρήξεις, που προκαλούν οι πολιτικές της τρόικας, τις οποίες είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: