Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Γεμίζει μια φυλακή κάθε 4 μήνες

Μια ολόκληρη φυλακή γεμίζουν μόνο οι κρατούμενοι των τελευταίων τεσσάρων μηνών! Κατά 437 αυξήθηκαν το διάστημα αυτό οι φυλακισμένοι όλης της χώρας. Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα και καθιστά απάνθρωπες τις συνθήκες κράτησης μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα ...........


με τα οποία οι κρατούμενοι έφτασαν τους 12.912 όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι για 9.400.

Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 50%, ενώ κατά 72% αυξήθηκαν οι κατάδικοι με ισόβια κάθειρξη. Οι αλλοδαποί κρατούμενοι την 1η/1/2013 ήταν 7.875 καταλαμβάνοντας το 63% του συνολικού πληθυσμού των φυλακών. Το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης μειώθηκε εντυπωσιακά με αποτέλεσμα μόνο στις φυλακές η αναλογία να είναι ένας προς 300 κρατούμενους.



Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εξασφάλισε 2,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να θωρακίσει τις φυλακές της χώρας από τις «καταδρομικές», όπως χαρακτηριστικά είπε, αποδράσεις. Ξεμπλοκάρεται ακόμα η πρόσληψη 500 σωφρονιστικών υπαλλήλων καθώς και η μετακίνηση 220 υπαλλήλων. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μία από τις υπάρχουσες φυλακές –στα Τρίκαλα, στον Δομοκό, ή στο Μαλανδρίνο- θα μετατραπεί σε υψίστης ασφαλείας προκειμένου να μεταφερθούν εκεί ισοβίτες και βαρυποινίτες. Επιπλέον με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης θα ζητηθεί ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ της περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων των φυλακών για τους οποίους υπάρχουν σχετικές καταγγελίες.

Ακόμη ανακοίνωσε:

• Τοποθετούνται στις φυλακές κλωβοί διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
• Συνδέονται οι κάμερες ασφάλειας όλων των φυλακών με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
• Τοποθετούνται αλεξίσφαιρα τζάμια σε όλες τις σκοπιές.
• Ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό.
• Τοποθετούνται σε όλες τις φυλακές συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.
• Στελεχώνονται με εξωτερικούς φρουρούς οι κεντρικές πύλες και τα εξωτερικά θεωρεία.
• Εντατικοποιούνται οι τακτικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις φυλακές με τη συνδρομή των ΕΚΑΜ.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: