Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πρόγραμμα εργασίας για 35.000 νέους ανέργους

Aπό τις 15 Απριλίου έως και τις 22 Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους οι νέοι άνεργοι 18 έως 29 ετών προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρώτο μεγάλο (αφορά 35.000 νέους) πρόγραμμα για την «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας».

Το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα .........


στους επιλεγέντες να παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης, να κάνουν πρακτική άσκηση πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής. Μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης μπορούν να προσληφθούν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με πλήρη μισθό και ασφάλιση τουλάχιστον για ένα έτος. Ο κάθε ωφελούμενος θα λαμβάνει για μεν τη θεωρητική κατάρτιση εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ. Για δε την πρακτική άσκηση 2.300 ευρώ (απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ) ή 2.000 ευρώ (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης). Οι επιχειρήσεις που θα αποδεχθούν το πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού κατά τη διάρκεια υλοποίησής του. Ωστόσο, από το κείμενο που έχει γίνει γνωστό (εκκρεμεί η προκήρυξη σήμερα) δεν αποκλείεται ενόψει της έναρξης του προγράμματος να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα διαθέτει το πλεονέκτημα να αξιολογεί τους υποψηφίους ηλεκτρονικά μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος των επιταγών εισόδου, ενώ και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της εξής σελίδας: www.voutcher.gov.gr.

Το μειονέκτημα του προγράμματος είναι ότι εξαιρεί νέους άνω των 29 ετών, καθώς συμπεριλαμβάνει στην ομάδα αναφοράς όλους όσοι έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95. Επίσης πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανεξαρτήτως από το εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε πως σύντομα θα δημοσιοποιηθεί και η προκήρυξη για την ένταξη 10.000 θέσεων για νέους που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματικότητα στον τομέα του τουρισμού. Σήμερα στο πλαίσιο κατ’ άρθρου συζήτησης του σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εργασίας, θα παρουσιαστεί από τον κ. Γ. Βρούτση ο νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός αποτύπωσης της κατάστασης στην αγορά εργασίας. Με το όνομα «Εργάνη» το αυτοματοποιημένο σύστημα θα παρέχει ανά πάσα στιγμή πληροφοριακό υλικό για τις εισροές και εκροές στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι ροές φαίνεται να έχουν εξισορροπήσει τον μήνα Μάρτιο του 2013, αποτυπώνοντας ένα μάλλον θετικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τη σχέση απολύσεων - προσλήψεων. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου ενδεχομένως μπορεί να αναζητηθεί στη δυσκολία που έχουν πολλές επιχειρήσεις ακόμη και για αποζημιώσεις, αλλά και στην ευκολία με την οποία διατηρούν προσωπικό χωρίς να το πληρώνουν.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: