Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

IIF: «Απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο» το κούρεμα καταθέσεων

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ BANK RUN
Η πρόταση για «κούρεμα» στις κυπριακές καταθέσεις δημιουργεί ένα «απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο» και υπονομεύει την εμπιστοσύνη για την ικανότητα των Ευρωπαίων να διαχειριστούν την κρίση χρέους, που είχε ανακτηθεί τους τελευταίους μήνες, τονίζει.........


ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας στη Γαλλία, Τιμ Ανταμς.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού IIF τόνισε ότι η απόφαση του Eurogroup με την δημοσιοποίησή της και μόνο προκάλεσε αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση στην Ευρωζώνη.

«Διαβαίνοντας τον Ρουβίκωνα της παρέμβασης σε ανασφάλιστες καταθέσεις και σπάζοντας την ρητή εγγύηση -πείτε το φόρο ή όπως αλλιώς θέλετε- κυρίως το σπάσιμο της εγγύησης ανοίγει την πόρτα σε κάθε πιθανή εξέλιξη με αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

«Την επόμενη φορά που θα υπάρξει κρίση σε κάποια από αυτές τις χώρες, οι καταθέτες θα αναρρωτηθούν "γιατί να περιμένω να δω εάν θα εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες;". Νομίζω ότι πραγματικά πρόκειται για ένα απίστευτα επικίνδυνο προηγούμενο, πέραν κάθε αμφιβολίας», προσέθεσε.

Προειδοποίησε επίσης ότι την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να πάρει την τελική της απόφαση για όσα την πιέζει η Ευρωζώνη να πράξει, οι καταθέτες σε άλλες, μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες γίνονται όλο και πιο νευρικοί και αρχίζουν να «τραβούν» τα χρήματά τους από τα καταθετικά τραπεζικά προϊόντα.

«Αυτό που προβληματίζει είναι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας. Τι θα συμβεί εάν βρεθούμε σε Ισπανία, Πορτογαλία ή Ιταλία σε -ας πούμε έξι μήνες- και είναι στο τραπέζι τα ίδια προβλήματα; ... Υπάρχει λιγότερη εμπιστοσύνη και αυξημένη πιθανότητα αστάθειας μετά από όλα αυτά», τόνισε ο Ανταμς, που έχει υπηρετήσει στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ως υφυπουργός για διεθνή θέματα στις κυβερνήσεις του Μπους του νεότερου.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: