Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

IIF: Λιτότητα τρεις φορές πιο σκληρή στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Ιρλανδία

Αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο
Σε σύγκριση Ελλάδας και της Ιρλανδίας μέσα από τις συνθήκες προσαρμογής προχωρά σε νέα του έκθεση το Διεθνές .........


Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Επισημαίνεται ότι στην Ιρλανδία η μετριασμένη δημοσιονομική εξυγίανση έχει συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης και έκδοσης ομολόγων, ενώ η σκληρότερη προσαρμογή στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του ΑΕΠ, ανεβάζοντας τους δείκτες χρέους και ενισχύοντας τις αμφιβολίες για την πιστοληπτική ικανότητα.

Εκφράζεται μάλιστα η εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό.

Στην έκθεση αναφέρεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%.

"Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά", σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιονομικής πολλαπλασιαστής (η επίδραση στην ανάπτυξη από τις μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική) ήταν την προηγούμενη διετία στο 1,5 για την Ελλάδα, όταν στην Ιρλανδία δεν ξεπερνούσε το 0,5. Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, παραμένει σε πολύ διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες, καθώς ένα ποσοστό 7,4% του ΑΕΠ των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητα στο πλαίσιο του προγράμματος για το 2013 - 2014, εκ των οποίων τα δύο τρίτα έχουν τεθεί σε ισχύ για το τρέχον έτος
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: