Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σοκ στην Κύπρο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup

Στο σοκ προκάλεσε στην Κύπρο η είδηση για την επιβολή φόρου έως και 10% στις καταθέσεις στα πλαίσια πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ αναφέρονται τα ξένα ΜΜΕ. «Οι καταθέτες έκαναν ουρές στα μηχανήματα ΑΤΜ με πικρία για την επιβολή του φόρου. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε «επίπονο» βήμα που ελήφθη για...........


 να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία...Παρότι η Κύπρος είναι μια από τις πιο μικρές οικονομίες της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για άλλες επιβαρυμένες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία» αναφέρει το BBC.
«Σε κατάσταση σοκ ο λαός της Κύπρου» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σημειώνοντας:
«Πολλοί Κύπριοι έπαθαν σοκ, το Σάββατο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δις. ευρώ που συμπεριλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων».
«Όσοι έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες θα πληγούν από την φορολόγηση των καταθέσεών τους, ως μέρος της συμφωνίας ύψους 10 δις. ευρώ για την διάσωση της Κύπρου από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην 5ετή κρίση της ευρωζώνης, που όσοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της ευρωζώνης χάνουν χρήματα» γράφει η Wall Street Journal. 
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: