Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Economist: Καρχαρίες γύρω από τη μισοβυθισμένη Κύπρο

Το ναυάγιο της Κύπρου με καρχαρίες να καραδοκούν γύρω από τη μισοβυθισμένη Μεγαλόνησο απεικονίζει μ΄ ένα καυστικό εξώφυλλο το εβδομαδιαίο περιοδικό "Economist".

Υπό τον τίτλο: «Πάνω που νόμιζες ότι ήταν ασφαλής...» , το κύριο άρθρο του Economist σχολιάζει τις τελευταίες δραματικές ...........


εξελίξεις για την οικονομική διάσωση της χώρας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της από την ζώνη του ευρώ. Ο Economist υπερτονίζει την δυσχερή θέση στην οποία έχει τώρα περιέλθει η Μεγαλόνησος.

«Πάντοτε έμοιαζε δύσκολο να σωθεί η Κύπρος, αλλά όχι και έτσι» αναφέρει η βρετανική επιθεώρηση, κάνοντας μία αναφορά στα γεγονότα μιας εξαιρετικά καταστροφικής εβδομάδας για την Ευρωζώνη.

«Από τις 147 τραπεζικές κρίσεις από το 1970, τις οποίες έχει εντοπίσει το ΔΝΤ, καμία δεν προκάλεσε απώλειες σε όλους τους καταθέτες, άσχετα από τα ποσά που βρίσκονταν στις τράπεζες.

Ο Economist σχολιάζει επίσης τον εκνευρισμό των καταθετών .

" Πλέον οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τυχόν εισβολές στις οικονομίες τους. Αποταμιευτές σε μέρη όπως η Ιταλία δεν έχουν ακόμα πανικοβληθεί. Αλλά αυτό ακριβώς θα πάθουν σε περίπτωση που προσπαθήσουν να τους 'σώσουν'».

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφερόμενος στην κυπριακή πολιτική ηγεσία το περιοδικό επισημαίνει πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ .

«Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να γλιστρήσει προς την έξοδο του ευρώ. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Αλλά για την Ευρωζώνη, αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο.»

Για τον Economist, πάντως, η καλύτερη λύση είναι μια αναθεώρηση της συμφωνίας στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Το ευρώ υποτίθεται ότι θα ήταν η έκφραση ενός μεγάλου πολιτικού σχεδίου. Μοιάζει όμως όλο και περισσότερο με έναν γάμο χωρίς έρωτα, όπου το κόστος του διαζυγίου είναι το μόνο πράγμα που κρατά το ζευγάρι μαζί» καταλήγει.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...