Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σε τεντωμένο σχοινί η Κύπρος. Δραματικές εξελίξεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την Κύπρο μετά το νέο τελεσίγραφο των Βρυξελλών. Η ψήφιση των νομοσχεδίων στην βουλή για το ταμείο αλληλεγγύης και την εκκαθάριση της Λαϊκής τράπεζας χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της Μεγαλονήσου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα ............


(22/03) το πρωί συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κύπριο πρόεδρο, αναβλήθηκε ή μετατέθηκε. Παράλληλα, στις 9 ξεκίνησε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής η συζήτηση επί των νομοσχεδίων που αφορούν τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. Συνολικά μιλάμε για εννέα νομοσχέδια, τα έξι εκ των οποίων είναι υποστηρικτικά του βασικού νομοσχεδίου για την εξυγίανση των τραπεζών. Αυτο σημαίνει ότι με σημαντική καθυστέρηση θα ξεκινήσει και η προγραμματισμένη για σήμερα κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας όπου και αναμένεται να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης ήταν στις 10.00.

Ουσιαστικά η Κύπρος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και την Μόσχα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος τρία νομοσχέδια, τα οποία θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί διαφωνούν με το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων κάτι που θέτουν ως προαπαιτούμενο οι Βρυξέλλες.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σχετικά με την ίδρυση ΕΤΑ, το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».

Η ίδρυση Ταμείου με την επωνυμία Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης σκοπό έχει να χρηματοδοτεί ή/και να ενισχύει οικονομικώς πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και να συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή/και ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.

Για το δεύτερο νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κρίθηκε επιβεβλημένη, η κήρυξη από τον Υπ Οικονομικών προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικά:

11:35 Ενδεχόμενο εγκατάλειψης του σχεδίου με τα ταμεία σωτηρίας, γράφουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Το βασικό σενάριο που παίζει βάσει πληροφοριών είναι το κούρεμα σε όλες τις καταθέσεις σε ύψος 9,9%!

11:33 Δηλώσεις σε λίγο από το διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Κυπρή.

11:25 Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών φέρεται να προειδοποίησε ότι σήμερα κρίνεται η τύχη της Κύπρου, κατά πόσο θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι.

11:20 Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» είναι κατηγορηματικός: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς κούρεμα.

11:11 Το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου έχει πεθάνει, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

11:05 Πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών της βουλής των νομοσχεδίων τέθηκε ζήτημα επιστροφής στο αρχικό σενάριο που μιλούσε για κούρεμα των καταθέσεων!

11:02 Σε μία ώρα δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη.

11:00 Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ αποχώρησε πριν από λίγο το κλιμάκιο της τρόικας από το προεδρικό μέγαρο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

10:49 Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι: «Η Κύπρος παίζει με τη φωτιά».

10:45 Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συγκεντρωμένων που βρίσκονται έξω από το κτίριο της Κυπριακής βουλής. Συμβολική κατάληψη επί της Λεωφόρο Στυλιανού.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: