Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Την πάγια και ξεκάθαρη θέση για την με κάθε νόμιμο τρόπο αξιοποίηση του Ορυκτού πλούτου της χώρας, τόσο του ιδίου όσο και του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε στην Βουλή ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης.
Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δημοσιεύματα για επενδύσεις στα κοιτάσματα Ζεόλιθου στον Έβρο επανέλαβε:


«Μόνο μέσα από διαφανείς, διεθνείς διαγωνισμούς και όχι με απευθείας ανάθεση πρέπει να γίνει η αξιοποίηση του Εθνικού Ορυκτού Πλούτου. Διαφορετικά θα πρόκειται για ασύδοτη κερδοσκοπία σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Λαού».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, θέλω λίγο την ανοχή σας για το τρίτο σημείο, όπου θέλω να περιγράψω ένα σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μιλάω για ένα οικονομικό σκάνδαλο, το σκάνδαλο της μη αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου.

Εχθές υπήρξε δημοσίευμα πρωτοσέλιδο της μη αξιοποίησης του ελληνικού ζεόλιθου μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, το οποίο δοκίμασα να σταματήσω. Έμεινε στη μέση η προσπάθεια και θέλω να ελπίζω ότι ο παριστάμενος Υπουργός θα τους σταματήσει οριστικά.

Για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας, ο ορυκτός πλούτος δεν είναι παιχνίδι για μικρά παιδιά. Έχει μέσα πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το «οικόπεδο» του Πατραϊκού, που είναι τώρα σε διαγωνισμό, εκτιμούμε ότι περιέχει γύρω στα διακόσια εκατομμύρια βαρέλια. Σε όρους χρημάτων είναι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια.

Ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ με τα Διοικητικά του Συμβούλια και τους επιστημονικούς του συμβούλους -και όλη αυτή την ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ- είναι δεν είναι 20 δισεκατομμύρια με 30 δισεκατομμύρια. Φανταστείτε, λοιπόν, στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, ποια συμφέροντα έχουν να δώσουν μάχες και τι έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση, ο όποιος αρμόδιος Υπουργός και ασφαλώς, το εθνικό Κοινοβούλιο. Γιατί θεωρώ πως το εθνικό Κοινοβούλιο αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική δικλείδα για να υπάρχει διαφάνεια, μεγιστοποίηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου και τελικά, κατανομή στον ελληνικό λαό των δικαιωμάτων του από αυτό που του χάρισε η φύση.

Έρχομαι στο σκάνδαλο του ζεόλιθου. Μιλάμε για μια κραυγαλέα περίπτωση σύγκρουσης ιδιωτικού συμφέροντος με το κράτος, με το ΙΓΜΕ, με όλες διαχρονικά τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με όλες τις υπηρεσιακές ηγεσίες. Θα καταθέσω έγγραφα:

Πρώτο έγγραφο. Έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 21-9-2007 με υπογραφή του Υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη, και του Γενικού Γραμματέα Κώστα Μουσουρούλη: «Τα κοιτάσματα ζεόλιθου θα αξιοποιηθούν μόνο μετά από διεθνή διαγωνισμό»,

Δεύτερο έγγραφο. Έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις 20-6-2011 με υπογραφή του Αντιπρόεδρου Βλάσση Ασημοκόπουλου: «Τα κοιτάσματα ζεόλιθου της χώρας θα αξιοποιηθούν μόνο κατόπιν δημοπρασίας».

Τρίτο έγγραφο. Μετά από δικό μου έγγραφο να ψάξουν την υπόθεση, έρχεται έγγραφο στις 5-9-2011 με υπογραφή του Λέανδρου Ρακιτζή, Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης: «Τα κοιτάσματα ζεόλιθου δεν θα δοθούν με απευθείας ανάθεση, αλλά μόνο μετά από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία».

Τέταρτο έγγραφο. Έγγραφο του Μανιάτη προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης στις 27-12-2011: «Να ελέγξετε, κύριε Εισαγγελέα, τον πλήρη φάκελο, γιατί οικονομικά συμφέροντα διεκδικούν την απευθείας ανάθεση του κοιτάσματος ζεόλιθου και δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η χώρα σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για να μεγιστοποιήσει τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου».

Πέμπτο έγγραφο. Μετά από ερώτημα που έθεσε ο τότε Υπουργός κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών απαντά στις 23-2-2012: «Τα κοιτάσματα ζεόλιθου θα αξιοποιηθούν όχι με απευθείας ανάθεση, όπως θέλει συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφέρον, αλλά με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό».

Έκτο έγγραφο. Σε δική μου ερώτηση απαντά ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου στις 13-11-2012. Ο κ. Παπαγεωργίου δηλώνει ότι τα κοιτάσματα των ελληνικών ζεόλιθων -κατά διαρκή άποψη των πολιτικών ηγεσιών από το 2007 μέχρι σήμερα και όλων των υπηρεσιακών παραγόντων διαχρονικά του Υπουργείου- θα αξιοποιηθούν όχι με απευθείας ανάθεση, αλλά μέσα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Έβδομο έγγραφο. Με υπογραφή του Νότη Μηταράκη, Υφυπουργού Ανάπτυξης, στις 15-11-2012, δίδεται η ίδια απάντηση.

Όγδοο έγγραφο. Ξανά σε δική μου ερώτηση ο παριστάμενος Υφυπουργός, κ. Παπαγεωργίου, στις 19-2-2013 απαντά: «Έχουμε ζητήσει από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης…» -ο οποίος είναι διορισμένος από το κράτος και είναι ο μόνος που έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει τον διαγωνισμό- «…να προκηρύξει το διαγωνισμό».

Κύριε Υπουργέ, απευθύνομαι πια σε εσάς προσωπικά, γιατί έχετε και την αρμοδιότητα.

Η σύγκρουση με τα συμφέροντα έχει ονοματεπώνυμο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Κύριε Μανιάτη, ποια είναι επιτέλους αυτά τα συμφέροντα; Έχετε την ανοχή του Προεδρείου. Παρακαλώ πείτε μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εννοώ όλους αυτούς που διεκδικούν να κάνουν την απευθείας ανάθεση. Υπάρχει η εταιρεία σε όλα τα έγγραφα, μην ανησυχείτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Όχι, να την πείτε. Εμείς θα τα διαβάσουμε, αλλά ας την ακούσουμε για να την ακούσει και ο ελληνικός λαός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η εταιρεία λέγεται «N. Αλεξανδρίτης & Σια ΟΕ GEO-VET». Έδωσε συγκεκριμένο δημοσίευμα σε εφημερίδες. Βλέπω μία πληθώρα καλοδεχούμενων ακροάσεων από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δηλώνω, λοιπόν, , κύριε Υπουργέ, απευθυνόμενος και προς τη Βουλή των Ελλήνων, το εξής: Εάν μετά από τριάντα έγγραφα Υπουργών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, δεν προκηρύξετε άμεσα -με οποιονδήποτε τρόπο εσείς κρίνετε- διεθνή διαγωνισμό, αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα είναι πάνω από τη θεσμοθετημένη πολιτεία. Αυτό δεν θα το ανεχθεί κανένας!

Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι άξιζε.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Μπορώ να έχω το λόγο, κυρία Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ.

Θα μιλήσω μόνο για ένα λεπτό, γιατί το θέμα που έθεσε ο κ. Μανιάτης είναι εκτός των υπολοίπων.

Είναι πάγια η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διαγωνισμός για αυτή την υπόθεση του ζεόλιθου. Και όπως έχω απαντήσει και σε άλλη ερώτηση στη Βουλή και σύμφωνα με τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και με τη νέα απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε για διαγωνισμό.

Έχουμε δώσει εντολή -το επαναλαμβάνω και σήμερα- στο Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα, να προχωρήσει σε αυτόν το διαγωνισμό ώστε να τον υλοποιήσει. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αυτού του είδους την εξέλιξη.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εάν μου επιτρέπετε, όμως, κύριε Υπουργέ, χωρίς να απαξιώνω την αυτοδιοίκηση και τους γραμματείς οι οποίοι έχουν διορισθεί και τους περιφερειάρχες οι οποίοι είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, θα πρέπει προσωπικά και εμείς οι υπόλοιποι, και τα Κόμματα και οι Βουλευτές, αλλά και προσωπικά εσείς ως πολιτικός προϊστάμενος αυτού του έργου, να παρακολουθείτε προσωπικά το θέμα. Έχετε να δώσετε λόγο στον ελληνικό λαό, όπως και όλοι μας.

Θα παρακαλούσα και εγώ, για να μην πω ότι έχετε μεγάλη υποχρέωση ως πολιτικός προϊστάμενος, τόσο οι εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και ο διορισμένος γραμματέας της Περιφέρειας της περιοχής -μιλάμε για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κύριε Μανιάτη- αλλά και η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, να παρακολουθήσετε το μεγάλο αυτό θέμα, το οποίο όντως έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φοβόμαστε πραγματικά να μην παρεισφρήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θα αλλοιώσουν την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: