Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Κυβερνοεπίθεση πρωτοφανούς έκτασης επιβραδύνει το Ίντερνετ

Επιβράδυνση στο Ίντερνετ σε όλο τον κόσμο προκαλεί μία κυβερνοεπίθεση έκτασης άνευ προηγουμένου, την οποία ειδικοί ασφαλείας χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό έλαβε χώρα λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ .....


μίας οργάνωσης εναντίον του spam και ενός ολλανδικού web host. Το αποτέλεσμα ήταν η εκτόξευση ενός τεράστιου όγκου «αντιποίνων», που επηρέασαν τις διαδικτυακές υποδομές διεθνώς, λόγω της «παραγωγής» τεράστιου traffic (κίνησης δεδομένων). Ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες όπως το Netflix έχουν επηρεαστεί, και θεωρείται πως ίσως να υπάρχουν επιπτώσεις σε υπηρεσίες τραπεζών και email.

Οι επιθέσεις διερευνώνται από τα αρμόδια τμήματα πέντε αστυνομιών. Όλα ξεκίνησαν όταν η οργάνωση Spamhaus (εδρεύει σε Λονδίνο και Γενεύη και ειδικεύεται στην παροχή blocklists με servers που χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς, για την υποβοήθηση των providers στην αντιμετώπιση/φιλτράρισμα του spam) μπλόκαρε servers του Cyberbunker: ενός ολλανδικού web host που ισχυρίζεται πως «φιλοξενεί» τα πάντα εκτός από παιδική πορνογραφία και υλικό που σχετίζεται με τρομοκρατία.

Το Cyberbunker κατηγόρησε το Spamhaus για κατάχρηση της δύναμής του, επισημαίνοντας πως δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τι κυκλοφορεί και τι όχι στο Ίντερνετ. Ακολούθως, το Spamhaus άρχισε να δέχεται τεράστιας έκτασης κυβερνοεπιθέσεις DDoS (Distributed Denial of Service).

Το Spamhaus έχει ανακοινώσει πως πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Cyberbunker, σε συνεργασία με εγκληματικές οργανώσεις από την ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία. Όπως αναφέρθηκε, στοχεύονται οι DNS (Domain Name System) servers του Spamhaus.

Μιλώντας στο BBC, ο Στιβ Λίνφορντ, διευθύνων σύμβουλος του Spamhaus, χαρακτήρισε την έκταση της επίθεσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από μία εβδομάδα, ως άνευ προηγουμένου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το Spamhaus αντέχει ακόμα και δεν έχει «πέσει», αν και η έκταση της επίθεσης, όπως λέει, θα μπορούσε να είχε «γκρεμίσει» τις περισσότερες κυβερνητικές διαδικτυακές υποδομές, καθώς το traffic που «παράγεται» είναι γιγαντιαίων διαστάσεων.

Ο λόγος που το Spamhaus στέκεται ακόμα είναι επειδή οι υποδομές του είναι μοιρασμένες σε διάφορες χώρες (80 servers σε όλο τον κόσμο), ενώ υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου, που εξυπηρετούνται από τη δραστηριότητα της οργάνωσης.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: