Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Επιστροφή στον Κορυδαλλό με οκτώ χρόνια κάθειρξη για τον Τσοχατζόπουλο

Φορτωμένος με οκτώ χρόνια κάθειρξη, επέστρεψε στις φυλακές του Κορυδαλλού ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά πλειοψηφία .........


τον κήρυξαν ένοχο, τον καταδίκασαν σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών χωρίς αναστολή και χρηματική ποινή 520.000 ευρώ, ενώ επιπλέον, αποφάσισαν δήμευση του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.

Η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο πρώην υπουργός θα μεταφερθεί στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Ενα μέλος του δικαστηρίου είχε τη γνώμη ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, από πλάνη, όπως εκείνος ισχυρίστηκε, δεν δήλωσε το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αγόρασε στο όνομα της συζύγου του τον Απρίλιο του 2010, αλλά ξέχασε να συμπεριλάβει στη δήλωση πόθεν έσχες.

Τελικά, μόνο ένα μέλος του δικαστηρίου πείστηκε από τον ισχυρισμό του Ακη Τσοχατζόπουλου ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη από πραγματική πλάνη.

«Πρόκειται περί απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι 2 προς 1, και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρονιάς, που έζησα από τον χώρο του κοινοβουλίου. Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς, σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε», ήταν η δήλωση που έκανε από το εδώλιο του κατηγορούμενου ο πρώην υπουργός.

Είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Επαμεινώντα Βρακατσέλη , ο οποίος ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου, καθώς δεν πείστηκε από όσα είπε στην απολογία του. «Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση Πόθεν Εσχες. Το ακίνητο της Κόμνα Τράκα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε, το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας πολλοί φίλοι και ψηφοφόροι προφανώς του Άκη Τσοχατζόπουλου έσπευσαν να τον χαιρετήσουν δια χειραψίας φτάνοντας μέχρι το υπερυψωμένο εδώλιο που καθόταν τις ώρες της δίκης του.

Ακης: «Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα»

Στην απολογία του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να δώσει πολιτικό στίγμα στην υπόθεση, γνωρίζοντας καλά πως έπεται συνέχεια και αφορά την κύρια υπόθεση για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος.

«Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης (σ.σ. πρόεδροι της Επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση της Siemens και της Επιτροπής περί Πόθεν Έσχες αντίστοιχα), συζητούσαν, λόγω εξεταστικής, την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια, ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν απο το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία... Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους».

Στην αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης Γ. Παγορόπουλος και Π. Κοτσαλής επικαλέστηκαν την αναλογία δικαίου και αναφέρθηκαν εμμέσως στην υπόθεση Μπακογιάννη-Κούβελου και πώς αυτοί απηλλάγησαν.

Η μεταγωγή του Ακη Τσοχατζόπουλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στο κτίριο του Εφετείου έγινε, νωρίς σήμερα το πρωί, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο πρώην υπουργός δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στο Εφετείο.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, κλήθηκε να λογοδοτήσει για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.

Το κατηγορητήριο που είχε συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν: Την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ. Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και αντέτεινε στο «κατηγορώ» της δικαιοσύνης ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ υποστήριξε ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: