Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Στην Πειραιώς Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Πειραιώς καταλήγουν τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής (CPB), όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, η συμφωνία- οι όροι της οποίας δεν αναλύονται- θα πρέπει να εγκριθεί από ..........


τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σημείωσε:
«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση.»
» Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Το Χρηματιστήριο προεξόφλησε νωρίτερα μια τέτοια εξέλιξη καθώς η άνοδος στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε φθάσει το 22%.
Πλέον στόχος των αρχών είναι η απρόσκοπτη επανέναρξη των τραπεζικών λειτουργιών των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. Ετσι την Τρίτη αναμένεται να ανοίξουν κανονικά οι τραπεζικές εργασίες και να καταβληθούν οι μισθοδοσίες και οι συντάξεις όσων είχαν λογαριασμούς συνδεδεμένους με την Κύπρου και την Λαϊκή.
Μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς, ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ στην οποία αναφέρεται:
«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της».
Το ρόλο της Ελλάδας στην απορρόφηση των δύο κυπριακών τραπεζών εξήρε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης:
«Σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του Κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του».
Κεδίκογλου: Δεν παίξαμε θέατρο στην πλάτη της Κύπρου
Στη δήλωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
«Η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, επιβεβαιώνει δύο πράγματα:
Πρώτον ότι η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου σε όλα τα βήματα αυτής της δοκιμασίας. Στάθηκε και θα στέκεται πάντα! Χωρίς καμία ταλάντευση, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Στάθηκε στα μεγάλα, αλλά και στα μικρά, στις λεπτομέρειες. Και στήριξε όπου μπορούσε και με ό,τι μπορούσε… Στηρίξαμε απόλυτα, αλλά δεν προσπαθήσαμε να επιβάλλουμε στον Ελληνισμό της Κύπρου τι θα κάνει… Δεύτερον, ότι η αληθινή στήριξη δεν εκφράζεται με καταγγελίες και λόγια του αέρα. Εκφράζεται ουσιαστικά και διακριτικά. Δεν το κάναμε για μικροκομματικούς λόγους μέσα στην Ελλάδα. Το κάναμε γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον. Για να βοηθήσουμε πραγματικά τα αδέλφια μας στην Κύπρο… Στηρίξαμε την Κύπρο. Δεν παίξαμε θέατρο στην πλάτη της, όπως έκαναν άλλοι», δήλωσε ο κ.Κεδίκογλου
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...