Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Πάσχα σήμερα για τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο

Την Ανάσταση του Χριστού εορτάζουν σήμερα οι καθολικοί σε όλο τον κόσμο και πλήθος πιστών αναμένεται να συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, απ' όπου ο πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει υπαίθρια λειτουργία και θα πει το «Χριστός Ανέστη» σε..........


 60 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.

Μάλιστα, θα παρουσιαστεί στους χιλιάδες πιστούς μέσω βίντεο, η πολυσυζητημένη Ιερά Σινδόνη του Τορίνο – ένα σεντόνι με το οποίο λέγεται ότι σκεπάστηκε το νεκρό σώμα του Ιησού- γεγονός που είχε γίνει μόνο πριν από σαράντα χρόνια.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια γυναικών κατά την Τελετή του Νιπτήρος, ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, μετέδωσε το ραδιόφωνο του Βατικανού.Ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, που εξελέγη ποντίφικας στις 13 Μαρτίου, επέλεξε να τελέσει την παραδοσιακή ιεροτελεστία στη φυλακή ανηλίκων του Καζάλ ντελ Μάρμο, στα προάστια της Ρώμης.

Ανάμεσα στους 12 νεαρούς κρατούμενους (που συμβολίζουν τους Αποστόλους) των οποίων τα πόδια έπλυνε ο ποντίφικας βρίσκονταν για πρώτη φορά δύο γυναίκες -μία Ιταλίδα καθολική και μία σερβικής καταγωγής μουσουλμάνα. Το πλύσιμο των ποδιών από τον πάπα, η αναπαράσταση της χειρονομίας του Ιησού προς τους μαθητές του, συμβολίζει «τη στοργή του Χριστού», είπε ο Φραγκίσκος.

«Ο Ιησούς ήρθε για να μας υπηρετήσει, για να μας βοηθήσει. Ας το σκεφτούμε καλά: είμαστε πραγματικά διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε τους άλλους;» ρώτησε τα νεαρά παιδιά.

Η τελετή συνοδεύτηκε από τραγούδια. Δεν μεταδόθηκαν εικόνες, δεδομένου ότι οι νεαροί κρατούμενοι είναι ανήλικοι, αλλά το ραδιόφωνο του Βατικανού αναμετέδωσε την ομιλία του πάπα Φραγκίσκου.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: