Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Απ’ τον Περδίκκα στον Καμπόσο

Τέτοια μεγαλεία ο ελληνισμός έχει να τα ζήσει από την εποχή που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (η φωτογραφία του οποίου, χθες σε εφημερίδα, με το αγέρωχο βλέμμα και το κάδρο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο φόντο έκανε αίσθηση) κήρυξε τη λήξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ή μάλλον, τα ζει εξαιτίας της λήξης του Πελοποννησιακού Πολέμου, που επιτρέπει στους Αργείους να κυκλοφορούν ελεύθερα στον ελλαδικό χώρο και να .............
αδελφοποιούνται με τη Βέροια. Εδώ να εξάρουμε και την κρατική τηλεόραση, με την ποιοτική αντίληψη για τα γεγονότα, που αφιέρωσε 6 λεπτά και 54 δεύτερα στην πρωινή ενημερωτική ζώνη για να συνομιλήσει με τον δήμαρχο Καμπόσο του Αργους, που από τη Βεργίνα, την οποία επισκέφθηκε με τα παιδιά της τελευταίας τάξης των σχολείων της πόλης του, είχε τόσα να μας πει. Και πρώτα απ' όλα, ότι η αδελφοποίηση Αργους - Βεροίας είναι «τιμή, όχι μόνο για τους Αργείους και για τους Βεροιώτες αλλά και για όλη την Ελλάδα, για τη Μακεδονία αλλά και για όλο τον ελληνισμό και όχι μόνο», όπως τόνισε, ατενίζοντας τα πεπρωμένα του έθνους.
Ο δήμαρχος Καμπόσος χρησιμοποίησε τη φιλόξενη κρατική τηλεόραση για ένα υποδειγματικό μάθημα ιστορίας. «Οι βασιλείς της Μακεδονίας κατάγονταν από το Αργος» αποφάνθηκε από την αρχή, χωρίς περιστροφές. Από πού προκύπτει; Από τα ιστορικά ντοκουμέντα που θα παρέθετε στις μιάμιση (sic), την ώρα της αδελφοποίησης. «Ο τρισέγγονος του Ηρακλή, ο Τήμενος, ήταν βασιλιάς του Αργους, της παλαιότερης πόλης της Ευρώπης, και είχε κάποια συγγένεια με τον Περδίκκα Α', βασιλιά της Μακεδονίας. Κατά συνέπεια ο Τήμενος ήταν συγγενής του Μεγαλέξανδρου» τόνισε στη συνέχεια μια μαθήτρια, όρθια πλάι στον περήφανο καθηγητή της (που δεν χρειάζεται να τον αξιολογήσει κανείς). Μια άλλη μαθήτρια προσέθεσε ότι η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα συμβάλει στο να ακυρωθούν «και άλλες απόψεις περί της καταγωγής του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Πιο στιβαρός, ο δήμαρχος Καμπόσος διευκρίνισε ότι πρέπει «να σταματήσει κάποτε η παραφιλολογία και το ψέμα ότι τάχα ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κάποια σχέση με τους Σλάβους».
Ο δήμαρχος Καμπόσος και η εθνική πομπή των σχολείων του Αργους φέρνουν στον νου την υπέροχη, βαθιά Ελλάδα της τρισχιλιετούς ταυτότητας που δοξάστηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της ευμάρειας. Κάθε βουλευτής, κάθε δήμαρχος, κάθε πολιτικό στέλεχος που σεβόταν τον εαυτό του δεν έχανε ευκαιρία να μιλήσει για τη σπουδαιότερη χώρα του κόσμου, με τους εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου. Ηταν διασκεδαστική εποχή. Γελάσαμε πολύ.
Κάτι πρέπει να έχει μεσολαβήσει από τότε για να μην μπορούμε να γελάσουμε σήμερα με τα ίδια εκείνα καλαμπούρια. Αλλά μάλλον θα είναι ασήμαντο, γιατί μου διαφεύγει τι ακριβώς έχει συμβεί. Προφανώς, διαφεύγει και από τον δήμαρχο Καμπόσο.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: