Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Αυξήθηκαν κατά 1,3 δις τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο

Νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 1,3 δις ευρώ δημιουργήθηκαν το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο ίδιο διάστημα ωστόσο ..............


παρατηρήθηκαν εισπράξεις των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 488 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων αυτών προς το δημόσιο να ανέλθει σε 55,307 δις ευρώ.

Πρόκειται κυρίως για το αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκούν οι εφορίες προς τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω της ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ενώ η δημιουργία των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την αδυναμία φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Στο μεταξύ με εγκύκλιο του προς τις εφορίες ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων κ Χάρης Θεοχάρης δίνει εντολές για την άμεση και ενός 20 ημερών επιστροφή του ΦΠΑ προς τους δικαιούχους για τους οποίους δεν απαιτείται έλεγχος ενώ στην περίπτωση που η πραγματοποίηση προσωρινού ελέγχου είναι αναγκαία η επιστροφή σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον εντός 3μηνου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το ποσό του ΦΠΑ που εκκρεμεί για να επιστραφεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...