Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Μετωπική σύγκρουση Σαμαρά - Τσίπρα

Για υπονομευτική πολιτική των προσπαθειών που καταβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση και η χώρα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την δευτερολογία του στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή. Ακολούθησαν οι δευτερολογίες ........


του κ.Τσίπρα που αντεπιτέθηκε με την ίδια σφοδρότητα, καθώς και οι δευτερολογίες όλων των άλλων αρχηγών.

«Αυτή η κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ όταν εσείς είχατε τη δραχμή και τον Ούγκο Τσάβες για σημαία σας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζαλίσει με τις συνεχείς μεταμορφώσεις του.

«Είπατε ότι θα διαπραγματευτείτε τα πάντα από την αρχή. Πως νομίζετε όμως πως έγινε ότι έγινε; Πως πετύχαμε τη μείωση του χρέους το τελευταίο διάστημα; Εμείς κόψαμε 145 δισ. ευρώ χρέος χωρίς χρεοκοπία. Νομίζετε ότι το πετύχαμε αυτό χωρίς διαπραγμάτευση;», είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο πρωθυπουργό, χωρίς κυβέρνηση και χωρίς τη δύναμη που δίνουν οι άλλοι δύο αρχηγοί».

«Εμείς και εγώ προσωπικά είχα διαφωνήσει με τους όρους του μνημονίου, αλλά ποτέ δεν είχα πει ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο. Είχαμε πει ότι θα σεβαστούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είπε ότι θα διαπραγματευτεί και διαπραγματεύτηκε, όπως είπε ότι θα δώσει επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα δοθεί.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός είπε ότι ελαχιστοποιήθηκε η εισροή λαθρομεταναστών, ότι η αστυνομία πιάνει τους κουκουλοφόρους και τους τρομοκράτες, τους επίορκους υπαλλήλους.

«Έως τώρα καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ. Εσείς υπονομεύετε το εθνικό μας νόμισμα που είναι το ευρώ. Ε, όχι και να μας μιλάτε εσείς για ασυνέπεια», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και σχολιάζοντας την κριτική για το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αδρανή περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να μετατραπούν σε κεφάλαιο.

«Εύχομαι οι επενδυτές να μην σας παίρνουν στα σοβαρά», είπε επίσης ο πρωθυπουργός ενώ για την κριτική που ασκεί ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν προσέρχεται στη Βουλή να του απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του είπε: «Δουλεύω 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η Βουλή λειτουργεί και όποτε χρειάζεται παίρνετε τις απαντήσεις από τους υπουργούς. Αγωνίζομαι για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά μια και μου κάνετε κριτική. Εσείς που έρχεστε στη Βουλή νομίζετε ότι την αναβαθμίζετε με την παρουσία σας; Δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο εδώ κύριε Τσίπρα αλλά Βουλή».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για κινδυνολογία. «Λέτε ότι οι αγρότες θα χάσουν την περιουσία τους. Μην ανησυχείτε δεν θα συμβεί αυτό. Κινδυνολογείτε. Είπατε ότι θα φορολογηθούν τα παιδιά ως τεκμήριο, δώσαμε όμως επίδομα από το πρώτο παιδί. Πάψτε να πολιτεύεστε με κραυγές και πυροτεχνήματα», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τις δηλώσεις Δραγασάκη για τον κατώτατο μισθό, αλλά και δηλώσεις όπως αυτές για την αντίδραση των ειδικών φρουρών στις φυλακές Τρικάλων.

«Εγώ προσωπικά δίνω συγχαρητήρια στους φύλακες. Εσείς μέχρι τώρα χαϊδεύατε τους κουκουλοφόρους, τώρα χαϊδεύετε και τους βαρυποινίτες; Μήπως θέλετε ανοιχτές φυλακές;», είπε ο κ. Σαμαράς και επικαλέστηκε τις δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για κατσαπλιάδες και διεθνή λαμόγια επειδή το κόμμα του δεν θέλει καθόλου επενδύσεις.

Σχολιάζοντας δε τις καταγγελίες περί ξεπουλήματος, σκανδάλων και διαπλοκής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην χάνει τον καιρό του σε εκφοβιστικές πρακτικές διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μασάμε από απειλές».

Η δευτερολογία Τσίπρα

«Ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθει, γιατί αυτό είναι το μέσον για να βγούμε από την κρίση. Βεβαίως, λέμε πως όταν θα έχετε καταστρέψει τη χώρα, δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε όλους τους μισθούς» υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσίπρας, περνώντας στην αντεπίθεση με βαριές εκφράσεις, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «συμπεριφέρεται σαν ψευτόμαγκας σε καφενείο, λέγοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν μασάμε». «Τι δεν μασάτε; Το 1 εκ. ανέργους; Ξεχάσατε πως είστε ο Πρωθυπουργός, και όχι ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ή της αντιπολίτευσης...» είπε.

Αντίστοιχα, στις νύξεις του πρωθυπουργού για τις «οβιδιακές μεταμορφώσεις» και τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή πολιτική», χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «επικεφαλής της ομάδας λάσπης της μονταζιέρας και του διαδικτυακού υποκόσμου».

«Σε ποια άλλη ευνομούμενη πολιτεία θα ζητούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να παρέμβει ο εισαγγελέας, για ένα μονταρισμένο βίντεο που έκανε ο ίδιος;» αναρωτήθηκε σχετικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας πως το χαράτσι της ΔΕΗ είχε εξαγγελθεί ως έκτακτο μέτρο και είχε τύχει της καταγγελίας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σήμερα ανακοινώνεται η παγίωσή του.

Συνεχίζοντας την έμμεση απάντησή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «είναι αδιανόητο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξή του από σκοτεινά κέντρα και κερδοσκοπικά κεφάλαια, εκείνοι που ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους. Ποιοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ή εκείνοι που μιλούσαν για «Τιτανικό»; Εκείνοι που βγήκαν στις πλατείες ή εκείνοι που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που έγινε Τ+10; Εκείνοι που έκαναν το PSI, ή εμείς που αντιστεκόμαστε;»

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και την απεργία στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η ενόχληση του πρωθυπουργού οφειλόταν στο ότι όλη η κυβερνητική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία.

» Η ουσία της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, ήταν η πώληση φρεγατών και η ιδιωτικοποίηση του νερού. «Στο Παρίσι, γιατί δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Γιατί ήταν ιδιωτικοποιημένο και πάρθηκε πίσω;» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πού πέτυχαν τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να μας δώσετε ένα επιτυχημένο παράδειγμα; Στη Βουλγαρία, όλα προχώρησαν. Και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μισθοί που έπεσαν στα 180 ευρώ. Ακόμα κι εκεί ωστόσο, βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε πως δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός με την αστυνομία να δέρνει τον κόσμο στους δρόμους...»

Οι αγρότες ήθελαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για μιαν ΑΤΕ που δεν θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια - σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Απ' όλη όμως την αποψινή συζήτηση, «ο αγρότης θα έχει βγάλει το συμπέρασμα πως θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μονάχα σε βάθος τετραετίας και πως όσοι έχουν ασφαλιστικές εισφορές 40 ετών θα παίρνουν σύνταξη στα 62».

«Θα σας καλούσα ειλικρινά κε Πρωθυπουργέ, να πάμε να βρούμε μιαν αγρότισσα στη Μεσσηνία να μας πει αν έχει την δυνατότητα μετά από 50 χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δυο χρόνια για να πάρει σύνταξη 330 ευρώ» κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δευτερολογία Βενιζέλου

Ως «συνιστώσα της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την Χρυσή Αυγή, που δεν ανοίγει το συνταγματικό τόξο με καθαρό μέτωπο σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την δευτερολογία του.

Επίσης καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν παίρνει καθαρή θέση στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας «είναι αμφίσημος λόγος σε σχέση με τα φαινόμενα βίας και επαμφοτερίζουσα η ρητορική του».

Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ασεβεί θεσμικά κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος με αλαζονική στάση «που είναι η αλαζονεία του νεόπλουτου που του έτυχε ένα εκλογικό λαχείο αλλά ξόδεψε τα λεφτά του πολύ γρήγορα».

Απαντώντας στις αναφορές του κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι συνιστώσες της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε:

«Είμαστε κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης» και διερωτήθηκε «και το δικό σας όνειρο πιο είναι ότι θα κυβερνήσετε με αυτοδυναμία; Εμείς είμαστε οι τρεις συνιστώσες της συνισταμένης της πολιτικής και εθνικής ευθύνης».

«Δεν είπατε τίποτα εδώ σήμερα» είπε ο κ. Βενιζέλος ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα είπε πως ενώ στην αρχική του αγόρευση «μας χαιρέτησε από τα μπλόκα των αγροτών, στην δευτερολογία μίλησε σαν μέλος της Βουλής των Λόρδων».

«Παραδίδει μαθήματα πολιτικού πολιτισμού και κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ενοχλείται γιατί υπήρξε αμφισβήτηση της ηθικής υπόστασης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι υπαινίχθησαν για σχέσεις με επενδυτές και μυστικά συμφέροντα. Όταν εσείς χωρίς καμία αίσθηση των συνεπειών συκοφαντείτε, χυδαιολογείτε, οργανώνετε πολιτικές σκευωρίες, αμφισβητείτε την ηθική υπόσταση των πολιτικών αντιπάλων είναι καλά;» είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διερωτήθηκε δε «τι είναι αυτό που δίνει σε όποιον αυτοχαρακτηρίζεται ως αριστερός ή ριζοσπάστης το δήθεν ηθικό δικαίωμα να λέει ότι θέλει εναντίον όποιου θέλει αλλά δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του;»

Πάντως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε την απορία του για την έλλειψη αντίδρασης σε δημοσίευμα περιοδικού που αναδημοσιεύτηκε στα Νέα. Κάλεσε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει θέση για το ποιες είναι οι ομόλογες σχέσεις του κόμματός του σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προχωρήσει σε ανάλυση για τα συμβαίνοντα στην Ιταλία.

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα να απαντήσει με ειλικρίνεια «πως θέλει και πως ονειρεύεται να πορευτεί η χώρα τα επόμενα δύο - τρία χρόνια». «Θέλετε να σωθούμε; Θέλετε να παλέψουμε μαζί με διακεκριμένους ρόλους ή θέλετε το αδιέξοδο και την καταστροφή και επενδύετε πολιτικά σε αυτό που τραβάει ο ελληνικός λαός για να αντλήσετε κομματικά οφέλη;» ρώτησε.

Σε αντιδιαστολή μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος είπε πως «εμείς μιλάμε για εθνική στρατηγική, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε άλλα μέτρα, θέλουμε αναπτυξιακή στήριξη» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την σταθερότητα όμως, ανέφερε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που απαιτεί κοινωνική συνευθύνη.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...