Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας έριξαν την Κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα για τα μέτρα λιτότητας.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης .........


και υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε ότι παραιτούνται όλα τα μέλη της κυβέρνησής του. Χιλιάδες Βούλγαροι βγήκαν στους δρόμους στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη, τη Βάρνα και άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα μέτρα λιτότητας και την υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, ζητώντας την παραίτηση Μπορίσοφ.

Την Δευτέρα σε συγκρούσεις με την αστυνομία οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας και του κτηρίου της Βουλής, στο κέντρο της Σόφιας, ενώ μπλόκαραν πολλές κεντρικές οδικές αρτηρίες προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Ο λόγος της λαϊκής εξέγερσης η τιμή του ρεύματος σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ, ο κατώτατος 155 και η μέση σύνταξη μόλις 75 ευρώ. Στη βουλγαρική αγορά ενέργειας κυριαρχούν, πάντως, δύο τσεχικές εταιρείες (CEZ και η Energo-Pro) και η αυστριακή EVN.

Η παραίτηση του Μπορίσοφ ήταν αιφνίδια, παρά το τεταμένο κλίμα στη Σόφια. Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να προχωρήσει σήμερα σε αναχηματισμό, αλλά δεν είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες καμία πρόθεση να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...