Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ανασχηματισμός στον ορίζοντα

Εδαφος κερδίζει το σενάριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την ολοκλήρωση του νέου κύκλου ελέγχων της τρόικας.
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο νέος κύκλος ελέγχων της τρόικας μοιάζουν να χωρίζουν τον πρωθυπουργό από ............


την ενεργοποίηση του σχεδίου για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο στενός κύκλος συνομιλητών του κ. Σαμαρά δεν έχει ενιαία άποψη για το ζήτημα και δεν είναι λίγοι όσοι εισηγούνται τη μετάθεση των αλλαγών για το τέλος του καλοκαιριού. Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης, περί αναβολής του ανασχηματισμού, επικαλούνται όχι μόνον τις πιθανές δυσχέρειες των δύο κυβερνητικών εταίρων του κ. Σαμαρά, αλλά και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στο εσωτερικό της Ν.Δ. Βάσει αυτού του σκεπτικού, η προσδοκία της νέας γενιάς, και όχι μόνον, βουλευτών για συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι σαφώς προτιμότερη από την απογοήτευση ενός αποκλεισμού τους και τις συνέπειες που αυτός θα μπορούσε να έχει στην πορεία της Ν.Δ. προς το συνέδριο του Ιουνίου. Στον αντίποδα, οι οπαδοί του ανασχηματισμού επισημαίνουν ότι τα προβλήματα στην κυβερνητική λειτουργία είναι ορατά, ενώ η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει συμβατική αντιμετώπιση.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται να έχει σαφή εικόνα, την οποία επικαιροποίησε κατά τον κύκλο συναντήσεων που είχε με το σύνολο των υπουργών αυτές τις ημέρες, για τα χαρτοφυλάκια που εμφανίζουν σημαντικές υστερήσεις, για υπουργικές ομάδες που ουδέποτε κατόρθωσαν να συνεργαστούν αρμονικά, αλλά και για χαρτοφυλάκια που απεδείχθησαν, αντικειμενικά, πολύ βαριά ώστε να τύχουν ικανοποιητικής διαχείρισης, με ενδεικτική την περίπτωση του υπ. Ανάπτυξης, ο όγκος δράσεων του οποίου κατέστησε επιβεβλημμένο τον ορισμό του κ. Κυρ. Βιρβιδάκη ως υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ.
Στις συναντήσεις του με τα στελέχη της κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων και στον καθορισμό στοχο-χρονοδιαγραμμάτων, μη αφήνοντας οιονδήποτε υπαινιγμό περί ανασχηματισμού, ώστε να μη διολισθήσει η κυβέρνηση σε ατραπούς σεναριολογίας.
Αυτή, πάντως, δεν απουσιάζει από τα κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία. Στην κορυφή των σεναρίων βρίσκονται δύο «δίδυμα», αυτό του υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης με τους Αθ. Τσαυτάρη και Μάξ. Χαρακόπουλο και του Υγείας με τους Ανδ. Λυκουρέντζο και Μ. Σαλμά. Παραμένει άγνωστο αν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί ή συμφωνεί σε αλλαγή του κ. Τσαυτάρη, η παραμονή ή μη του οποίου θα κρίνει και την τύχη του αναπληρωτή Μαξ. Χαρακόπουλου, καθώς οι δύο παραμένουν «ξένοι στο ίδιο υπουργείο». Οι αντίστοιχα «δυναμικές» σχέσεις στο Υγείας δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε «αναδόμηση», ενώ στο παρασκήνιο ακούστηκε και το όνομα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Προβληματισμός υπάρχει για το υπ. Περιβάλλοντος και πηγές από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν λίαν πιθανή την αντικατάσταση του κ. Ευ. Λιβιεράτου από τον κ. Γ. Μανιάτη.
Αμετακίνητο αναμένεται να παραμείνει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομίας, αλλά και η ηγεσία του Δημοσίας Τάξεως, ενώ δύσκολη εξίσωση αποτελούν οι δύο υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ, οι κ. Αντ. Μανιτάκης και Αντ. Ρουπακιώτης. Ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης διαχειρίζεται την «καυτή πατάτα» της εφεδρείας στο Δημόσιο και, παρά τις κατά καιρούς εντάσεις, φαίνεται να έχει επιτύχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά ως προς την ακολουθούμενη διαδικασία. Αντιθέτως, εκρηκτικές είναι οι σχέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη με το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς οι τριβές για την ακολουθούμενη πολιτική είναι συνεχείς. Πέραν αυτών, τα υπουργεία Ναυτιλίας αλλά και Εργασίας, κατά περίπτωση, εμφανίζονται να περιλαμβάνονται στη λίστα των προς αναδόμηση...
Του Γιώργου Π. Τερζή
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: