Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλικές εκλογές:Μικρό προβάδισμα Μπερσάνι σε Βουλή και Γερουσία

Βέβαιη θεωρείται η επικράτηση του κεντροαριστερού σχηματισμού του Μπερσάνι στη Βουλή. Στο θρίλερ της Γερουσίας, ο Κεντροαριστερός συνασπισμός προηγείται με 31,85%, έναντι 30,40% του...........


 κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε ό,τι αφορά τη βουλή, η κεντροαριστερά προηγείται, με 30,48%, η κεντροδεξιά ακολουθεί με το 28,16%, ενώ το κίνημα του Γκρίλο συγκεντρώνει το 25,51% κι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,5%. Στο μεταξύ, άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας».
Ο γνωστός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτιμά ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».

Τι έδωσαν τα exit polls
Η κεντροαριστερή συμμαχία στην Ιταλία με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με σημαντική διαφορά στις βουλευτικές εκλογές με 34,5%-37% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29%-31% του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καταμετρήσεων της κοινής γνώμης έξω από τα εκλογικά τμήματα (έξιτ πολ).
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αυτής της έρευνας, η κεντροαριστερά φαίνεται να επιτυγχάνει και την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Γερουσία με 163 έδρες (5 περισσότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 158 εδρών).
Από την πλευρά του, ο μεγάλος άγνωστος παράγοντας των φετινών εκλογών, το κίνημα διαμαρτυρίας των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο φέρεται να συγκεντρώνει περίπου το 19- 21% των ψήφων, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση έξω από τις κάλπες της εταιρείας Tecne για λογαριασμό του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου Sky TG24.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα που φαίνεται να συγκεντρώνει το κίνημα είναι 19% για τη Βουλή και 16,5% για τη Γερουσία. Τα δε κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού συγκεντρώνουν από κοινού το 8-10%, σύμφωνα και με την τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI.


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: