Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

H Ελλάδα των 3Α

Του Γιάννη Μανιάτη*

To 2013 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της θετικής έκπληξης για την Ελλάδα. Είναι μέσα στις δυνατότητές μας, αρκεί να εξασφαλιστούν τρεις μείζονες προϋποθέσεις: Αξιοπιστία, Αξιοπρέπεια, Αξιοποίηση. Είναι τα 3A που μπορούν να αναστρέψουν τη μέχρι σήμερα πορεία υποβάθμισης και να εγγυηθούν ...........


ένα αξιοβίωτο μέλλον για τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα ανακτά στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον την αξιοπιστία της και οφείλει να την περιφρουρήσει ακολουθώντας τον δύσκολο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για να ανοίξει ο δρόμος στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Όσο κερδίζει η Ελλάδα σε αξιοπιστία, άλλο τόσο θα είναι σε θέση να διεκδικεί με όρους εθνικής αξιοπρέπειας την οριστική επίλυση του προβλήματος του χρέους και τον σεβασμό της εταιρικής αμοιβαιότητας μέσα στην Ε.Ε. Παράλληλα, οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις του παγκόσμιου Ελληνισμού προκειμένου η αναδειχθεί μια νέα εικόνα της χώρας. Οι Έλληνες ανά τον κόσμο είναι ένα υπερπολύτιμο εθνικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο μεγάλο ζητούμενο για περισσότερη εξωστρέφεια της Ελλάδας στον κόσμο αλλά και μεγαλύτερη προσέλκυση του «κόσμου» στην Ελλάδα, μέσω από δύο κύριες οδούς: τις επενδύσεις και τον τουρισμό.
Η αξιοπιστία, η αξιοπρέπεια και η αξιοποίηση δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων δεν είναι διακυβεύματα μόνο στο επίπεδο των εξωτερικών σχέσεων της χώρας αλλά και κρίσιμοι όροι εσωτερικής λειτουργίας.
Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει αξιόπιστη στα μάτια και στα αυτιά του πολίτη. Κι αυτό σημαίνει διάφανος τρόπος καθημερινής λειτουργίας, λογοδοσία για πράξεις ή παραλείψεις όσων έχουν θεσμική εξουσία και αποφάσεις με γνώμονα το συμφέρον των πολλών που μοχθούν και όχι των λίγων ευνοημένων που στήριξαν είτε τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες είτε την καριέρα τους στην απομύζηση του κρατικού χρήματος.
Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να οργανώσουμε δομές και δίκτυα προστατευτικής μέριμνας με τη συμμετοχή του κράτους αλλά και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να εγγυηθούμε την αξιοπρέπεια σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Σήμερα ελλοχεύει ο κίνδυνος της περιχαράκωσης δύο κόσμων. Του κόσμου που έχει πολλά και του κόσμου που δεν έχει τίποτα. Αυτοί οι δύο κόσμοι νομοτελειακά θα έρθουν σε σύγκρουση εάν δεν υπάρξουν ενεργητικές πολιτικές που θα υπηρετούν την ανάπτυξη, θα δημιουργούν πλούτο και θα διαχέουν τον πλούτο αυτό στην κοινωνία.
Η συνεχής παραγωγή νέου πλούτου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, μέσα από ένα διαρκώς βελτιούμενο καπιταλιστικό μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας, επέτρεψε την άσκηση δίκαιων, διανεμητικών, σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη σχεδόν τη δυτική Ευρώπη. Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι η δίκαιη κατανομή του ανύπαρκτου παραγόμενου πλούτου μέσα σε οικονομίες που ζουν σε καθεστώς διαρκούς και βαθύτατης ύφεσης. Το νέο ζητούμενο είναι η ίδια η παραγωγή πλούτου, μέσα από διαδικασίες αποτελεσματικών κοινωνικο-οικονομικών βαθιών μεταρρυθμίσεων, σε συνθήκες αειφορίας και περιβαλλοντικής ισορροπίας, ώστε στη συνέχεια να τεθεί το θέμα της κοινωνικά δίκαιης κατανομής και διασποράς του. Χωρίς αυτή τη βασική προϋπόθεση, όλα τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια και κενολογίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας πρέπει να βρεθεί στην ημερήσια διάταξη. Άμεσα, γρήγορα, αποφασιστικά. Χωρίς γκρίζες σκιές, με διαφάνεια, με οικολογική ευαισθησία, με ισχυρά αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες και με δημοκρατικό έλεγχο. Το παράδειγμα των υδρογονανθράκων είναι ενθαρρυντικό του πώς η αξιοποίηση του εθνικού πλούτου μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Είναι ο λόγος για τον οποίο ως ΠΑΣΟΚ καταθέσαμε την πρόταση τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να υπάρχουν συντάξεις και για τις επόμενες γενιές. Το ίδιο ισχύει για την αξιοποίηση της πιο παραμελημένης μορφής πράσινης ενέργειας, της Γεωθερμίας.
Οι στιγμές απαιτούν δημιουργικότητα και επινοητικότητα. Νηφαλιότητα και ορθό λόγο. Έμπρακτες αποδείξεις πολιτικής αποτελεσματικότητας. Δεν είναι η ώρα ούτε για εμφυλιοπολεμικές κορόνες, ούτε για εμπρηστική ρητορική.
Το ΠΑΣΟΚ θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις για την επίτευξη της θετικής έκπληξης με όρους αξιοπιστίας, αξιοπρέπειας και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του έθνους και του λαού. Διότι επιτυγχάνοντας εθνικά θα έχουμε πετύχει να βρεθούμε και ως ΠΑΣOK μαζί με την Ελλάδα, σε μια νέα αφετηρία ελπίδας και αισιοδοξίας.
  • *Γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: