Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα ξεπλύνουν στην πλάτη μου το πολιτικό σύστημα

«Είναι φανερό ότι κάποιοι με θέλουν αποδιοπομπαίο τράγο- ο άνθρωπος στον οποίον θα χρεώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Την οργή του κόσμου για τις δυσκολίες που περνάει», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του στη Βουλή.
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη κοινοβουλευτική ομιλία, ασυνήθιστη ...........


για τον ίδιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέρριψε την κατηγορία της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ και της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδεται από το σύνολο των κομμάτων. Δηλώνοντας δε, πως αποτελεί «το αντικείμενο μιας χοντροκομμένης και εξόφθαλμης προσπάθειας ενοχοποίησης» προειδοποίησε πως «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης θα ξεπλυθεί στην πλάτη μου, μέσω ειδικών δικαστηρίων και με βάση χονδροειδώς αβάσιμες σε βάρος μου κατηγορίες». Ο ίδιος παραδέχθηκε πως «αντικειμενικά- πολιτικά πράγματι φέρει ευθύνη» για τη διαχείριση της όλης υπόθεσης, για την οποία αναγνώρισε πως έπρεπε να είχε επιδείξει «μεγαλύτερη επιμέλεια».
Ο πρώην «τσάρος της Οικονομίας» δόμησε την υπερασπιστική του γραμμή σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά την πλέον βαριά κατηγορία που του αποδίδεται- εκείνην της αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ» και της αφαίρεσης των τριών συγγενικών του προσώπων από αυτήν. Την επιχειρηματολογία του και τη διακήρυξη της αθωότητάς του, ο κ. Παπακωνσταντίνου βάσισε, ωστόσο, σε ένα δεύτερο επίπεδο, εκείνο της γενικότερης μάχης κατά της φοροδιαφυγής, απαντώντας και στις κατηγορίες της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος.
«Ήμουν εγώ εκείνος που ζήτησα τη «λίστα Λαγκάρντ» και την έφερα στην Ελλάδα. Αν δεν είχα ζητήσει τη λίστα, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ για να δίνω εξηγήσεις» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Όσα θετικά αποτελέσματα βλέπετε σήμερα για τη φοροδιαφυγή, είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που κάναμε από το 2010. Με βάση αυτές τις αλλαγές, υπάρχουν πολλοί στη φυλακή, κατηγορούμενοι για φορολογικά αδικήματα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» τόνισε ο πρώην υπουργός.
Επισκοπώντας δε, το σύνολο των ενεργειών του για πάταξη της φοροδιαφυγής (ειδικά κλιμάκια ελέγχου, άρση τραπεζικού απορρήτου τον Απρίλιο του 2010, αυτόφωρο για τα φορολογικά αδικήματα, θέσπιση εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ανανέωση του προσωπικού του ΣΔΟΕ, υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών κά) δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως «ο φόρος 15% στα ακίνητα των off shore που θεσπίστηκε με δική μου πρωτοβουλία, οδήγησε στο να ξετυλιχτεί το κουβάρι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου».
Απέναντι στην κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφου (της μη πρωτοκόλλησης της λίστας Λαγκάρντ) ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «πρωτοκόλληση σημαίνει επισημοποίηση κατοχής και δεν ήθελα να διακινδυνεύσω την διαρροή της έλευσης των στοιχείων. Οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για φορολόγηση των εκεί ελληνικών καταθέσεων, θα μπορούσαν να τιναχτούν στον αέρα, αν γινόταν γνωστό ότι κατείχαμε παράνομα και υποκλαπέντα στοιχεία από μία ελβετική τράπεζα».
Για το θέμα της αλλοίωσης των στοιχείων της λίστας, με αφαίρεση των συγγενικών του προσώπων, ο πρώην υπουργός απάντησε πως «δεν αλλοίωσε τίποτα» και πως ενημερώθηκε για το γεγονός, μαζί με όλους τους Έλληνες πολίτες- δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου 2012.
«Εκτός από το γεγονός ότι μία αλλοίωση των αρχείων εκ μέρους μου, θα ήταν πράξη αντίθετη στις δικές μου αρχές και αξίες, θα ήταν παράλογο και βλακώδες αν γινόταν με τον τρόπο που φέρεται ότι έγινε. Στις καταθέσεις τους, άλλωστε, οι συγγενείς μου προσκόμισαν στοιχεία ότι τα χρήματα αυτά ήταν νόμιμα και φορολογημένα (…). Αν είχα κάνει τέτοια λαθροχειρία, δεν θα μπορούσα να είχα αφαιρέσει και άλλα 10-20 ονόματα για να θολώσω τα νερά; (…) Όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα και τέθηκε θέμα σύγκρισης με τα «αυθεντικά στοιχεία» δεν θα μπορούσα να βγω και να πω πως λείπουν ονόματα, πριν τεκμηριωθεί από συγκρίσεις;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός και συνέχισε:
«Η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής βασίζεται στην «παράδοση του usb από τον κ. Παπακωνσταντίνου» αλλά όλοι σήμερα ξέρουμε πως αυτό δεν είναι το usb που εγώ παρέδωσα. Ποιες είναι συνεπώς οι «ενδείξεις» που οδηγούν στη διατύπωση της πρότασης;», είπε.
Ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός δήλωσε πως «δεν θέλει να ρίξει σκιά σε κανέναν» ούτε «να κατασκευάσει εκ των προτέρων σενάρια ενοχοποίησης κανενός». Κάλυψε δε, πλήρως τους συνεργάτες του, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη των χειρισμών. Επανειλημμένα, ωστόσο, κατήγγειλε τη «βιασύνη κατασκευής ενόχου» σε βάρος του, παρ' ότι «πολλοί ξέρουν σ' αυτή την αίθουσα πως η άσκηση δίωξης για δήθεν νόθευση εγγράφου δεν στέκει».
«Όσοι με γνωρίζουν, την πολιτική μου διαδρομή και ΄μένα προσωπικά, γνωρίζουν και την οικονομική μου κατάσταση και τον ηθικό κώδικα με τον οποίον έχω πορευτεί. Ούτε περιουσία έκανα με την πολιτική, ούτε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες έχω, ούτε off shore εταιρείες. Έχω μόνο δάνεια. Πόσοι από αυτούς που με εκτέλεσαν δημοσίως με συνοπτικές διαδικασίες μπορούν να πουν το ίδιο;» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: