Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Στο λιμάνι του Ασντότ το Estelle (video)

Δείτε παρακάτω βίντεο από το πλοίο από το Al Jazeera
Στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ οδογήθηκε από ισραηλινά πολεμικά πλοία το ιστιοφόρο Estelle, που μετέφερε στη Γάζα 30 ακτιβιστές. Νωρίτερα το πλοίο αναχαιτίστηκε από ισραηλινά πλοία.

Στο πλοίο επιβαίνουν πέντε Έλληνες, μεταξύ ........


των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας. Έχει ενεργοποιηθεί η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχει ενημέρωση για τραυματισμούς.

Στο πλοίο επιβαίνουν μεταξύ άλλων βουλευτές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά και τρεις πολίτες Ισραήλ.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα των επιβατών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://shiptogaza.gr/

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Εκπρόσωπος του στρατού τόνισε ακόμα ότι αναχαίτισαν το πλοίο προκειμένου να μη παραβιάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Είπε ακόμα ότι το οδήγησαν στο Λιμάνι του Ασντότ, καθώς οι επιβαίνοντες δεν υπάκουσαν τις εντολές του ισραηλινού στρατού και δεν σαμάτησαν την πορεία τους.

Σύμφωνα με το CNN, το πλοίο μεταφέρει δύο ελαιόδεντρα, 41 τόνους τσιμέντο, βιβλία, παιχνίδια και ιατρικό εξοπλισμό.

Το ιστιοφόρο φέρει φιλανδική σημαία.

Ελληνικές αντιδράσεις


Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο πλήρωμα του ιστιοφόρου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο ESTELLE αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία - συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ».

Οι πρώτες πληροφορίες

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Victoria Strand, από τη Στοκχόλμη, εκπρόσωπος της σουηδικής πρωτοβουλίας Ένα πλοίο για τη Γάζα, το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ισραηλινά πλοία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα, http://shiptogaza.gr/ το Estelle περικύκλωσαν πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού και στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοίο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα.

Πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Εξωτερικών είχε προτρέψει τους Έλληνες να μη συμμετάσχουν στην αποστολή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου «δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια διάσπασης του αποκλεισμού της Γάζας από το σκάφος Estelle και ότι Έλληνες πολίτες προτίθενται να συμμετάσχουν, το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΟΗΕ περί ανάγκης διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω επισήμων διαύλων, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας και τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των γεγονότων του 2010, προτρέπει τους Έλληνες πολίτες να μη συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του σκάφους Estelle».

ΤΟ ΥΠΕΞ αναφέρει ότι το Estelle δεν έχει εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι Έλληνες επιβιβάστηκαν εν πλω σε διεθνή ύδατα.


skai

Δεν υπάρχουν σχόλια: