Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ψηφοδέλτια σε... δόσεις καταρτίζει η ΝΔ

Σε δόσεις θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι της ΝΔ, καθώς στη Λεωφόρο Συγγρού έχουν καταλήξει ότι έως το παρά πέντε της επίσημης ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων από τον Αρειο Πάγο πρέπει να παραμένουν ανοικτές θέσεις στους συνδυασμούς για να αποτραπούν διαρροές της τελευταίας ...............


στιγμής προς τα ψηφοδέλτια των άλλων ενοίκων της λεγόμενης δεξιάς πολυκατοικίας.
Μέχρι χθες το απόγευμα, περισσότερες από 500 αιτήσεις για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είχαν φτάσει στα κεντρικά γραφεία, ενώ εκκρεμούσαν ακόμη οι αποστολές αιτήσεων από αρκετές νομαρχιακές οργανώσεις της ΝΔ. Κεντρικά στελέχη χαρακτήριζαν ικανοποιητικό τον αριθμό των αιτήσεων, αλλά κατά πληροφορίες σε ορισμένες περιφέρειες έως το βράδυ της Πέμπτης, οπότε έληγε η σχετική προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί υπολείπονταν του προβλεπόμενου αριθμού των υποψηφίων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Β' Θεσσαλονίκης είχαν υποβληθεί μόνον έξι αιτήσεις για τις εννέα θέσεις του ψηφοδελτίου.
Κομματικές πηγές αναγνώριζαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και παρασκηνιακό παζάρι με πιθανούς υποψηφίους, ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι αφήνουν να εννοείται η απειλή ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν συμπεριληφθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια, τότε θα αναζητήσουν στέγη στους συνδυασμούς των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου ή ακόμη του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Για τον λόγο αυτό, από το γαλάζιο επιτελείο διαμηνύουν ότι οι συνδυασμοί θα οριστικοποιηθούν την τελευταία στιγμή ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για μετεγγραφές των κομμένων.

Ποιοι κλειδώνουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι στις μεγαλύτερες περιφέρειες οι υποψηφιότητες σχεδόν έχουν οριστικοποιηθεί, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δίνει βάρος στην εικόνα ανανέωσης του κόμματος.
Στην Α' Αθηνών, όπου τα ισχυρά ονόματα θα είναι εκ νέου ο αντιπρόεδρος του κόμματος και υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, αναμένεται πλειάδα νέων υποψηφίων. Νέα πρόσωπα στον συνδυασμό θα είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Ανδρέας Ψυχάρης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Νότης Μηταράκης, ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Αγγελάκας, ενώ μετακινείται από το Ρέθυμνο η βουλευτής Ολγα Κεφαλογιάννη. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να είναι υποψήφια η βουλευτής Επικρατείας Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα και ο πρόεδρος των μικρομετόχων του Χρηματιστηρίου (ΣΜΕΧΑ) Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, ενώ ανοικτή είναι η επιστροφή του πρώην δημάρχου της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη, όπως και η υποψηφιότητα του πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομμάτη. Κομματικές πηγές αναφέρουν ότι και σε αυτές τις εκλογές μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες για τη μετακίνηση από την Ευρωβουλή της Μαριέττας Γιαννάκου.
Στη Β' Αθηνών, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αναζητούνται υποψηφιότητες που θα καλύψουν το ρήγμα στον χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. λόγω της δημιουργίας της κίνησης Καμμένου. Αυτός είναι ακόμη ένας από τους ρόλους που έχει αναλάβει ο βουλευτής αυτής της περιφέρειας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος επανήλθε στον κεντρικό κομματικό μηχανισμό ως τομεάρχης. Την ίδια μάχη καλούνται να δώσουν και οι βουλευτές Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γεράσιµος Γιακουµάτος, Βύρων Πολύδωρας και Αργύρης Ντινόπουλος. Στην ομάδα των φιλελευθέρων (Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) έρχεται να προστεθεί ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου. Στην ίδια περιφέρεια αναμένεται να μετακινηθεί από τη Φθιώτιδα ο πρώην υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ενώ μήνυμα ανανέωσης εκπέμπει η Λεωφόρος Συγγρού με τις υποψηφιότητες των Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, Βασιλικής Τζότζολα, Γιώργου Βερναρδάκη, Δημήτρη Κούκη, Αννας Καραμανλή, Νίκου Κωστόπουλου κ.ά.
Στην Αττική το εσωκομματικό τοπίο μεταβάλλουν η διαγραφή του Γιώργου Βλάχου και η μετεγγραφή από τον ΛΑΟΣ του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή του πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα είναι ανοικτή, ενώ δίπλα στους εν ενεργεία βουλευτές Θανάση Μπούρα και Νίκο Καντερέ, κλειδωμένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή Θανάση Κατσιγιάννη, του πρώην γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Πάνου Λειβαδά, του Στέφανου Αγιάσογλου, της Γεωργίας Μαρτίνου (της εφοπλιστικής οικογένειας) και του Αδαμάντιου Γάκη (πρόεδρος ΝΟΔΕ).
Στην Α' Πειραιώς η ανανέωση του ψηφοδελτίου θα είναι ριζική μετά τη μετακίνηση του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Δήμο του Πειραιά, τη διαγραφή του Παναγιώτη Μελά (εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Ελληνες), καθώς και την προσχώρηση του πρώην υφυπουργού Γιώργου Καλού στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποτελεί τη νέα ισχυρή υποψηφιότητα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, ενώ κλειδωμένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του πρώην περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου και του προερχόμενου από την ΟΝΝΕΔ Κώστα Κατσαφάδου. Πιθανή είναι και η συμμετοχή του προέδρου των Εμπορικών Συλλόγων Βασίλη Κορκίδη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από τοπικά στελέχη επιχειρείται η προσέγγιση του Πέτρου Μαντούβαλου. Στη Β' Πειραιώς, δίπλα στους βουλευτές Τάσο Νεράντζη και Γιάννη Τραγάκη, τη μάχη του σταυρού ετοιμάζεται να δώσει ο διαχρονικός φίλος του προέδρου της ΝΔ δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης.
Στην Α' Θεσσαλονίκης επικεφαλής του συνδυασμού θα είναι εκ νέου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ η διαγραφή του Κώστα Γκιουλέκα λειτουργεί σαν μαγνήτης υποψηφίων, όπως λένε στη Λεωφόρο Συγγρού. Οι εν ενεργεία βουλευτές (Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη) έχουν τον πρώτο λόγο, εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι Γιώργος Ορφανός και Παναγιώτης Κοκκόρης, ενώ ως νέες υποψηφιότητες προβάλλονται εκείνες του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου (εξετάζεται και για τη Β' Θεσσαλονίκης), του Δημήτρη Πανοζάχου (πρώην περιφερειάρχης), καθώς και των Δημήτρη Κούβελα, Λιάνας Γούτα, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και του επιχειρηματία Στράτου Σιμόπουλου.
Στη Β' Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκαν μόνο 6 αιτήσεις συμμετοχής για τις 9 θέσεις του ψηφοδελτίου, δεδομένου ότι οι δύο εν ενεργεία βουλευτές θα είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι (Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης) παραμένει κενή μία θέση, η οποία θα καλυφθεί με επιλογή υποψηφίου από την κομματική ηγεσία. Εκ νέου υποψήφιος επιθυμεί να είναι και ο πρώην υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος υπέβαλε και αίτηση συμμετοχής.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: