Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στο πρώτο υπουργικό

Με συστάσεις, κοινές διαπιστώσεις και... απορίες κύλησε χθες η πρώτη, πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Λουκά Παπαδήμο. Σε αυτήν, οι 48 νέοι ...........


υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη καλής συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο ένας και μόνος στόχος αυτής της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση και εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Μέχρι σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι, συμφωνήθηκε οι υπουργοί να έχουν αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα, προκειμένου να ετοιμαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που θα αναγνωσθούν στη Βουλή την Δευτέρα, με σκοπό αυτή να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης πιθανότατα τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο λόγος για τον οποίο προκρίνεται το «σύντομο» σενάριο και όχι η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία έχει να κάνει κυρίως με την ανάγκη να μην συμπέσει με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, τον οποίο θύμισε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

«Έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος, εξαίροντας την «μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για την μείωση των ελλειμμάτων», που προηγήθηκε επί πρωθυπουργίας του προκατόχου του Γιώργου Παπανδρέου. Παρατήρησε πάντως ότι «σήμερα έχει προκύψει ένα πρόβλημα, με την καταβολή της έκτης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», δίνοντας εμμέσως το στίγμα των προτεραιοτήτων του από τη θέση του πρωθυπουργού.

Αμέσως μετά τον κ. Παπαδήμο, τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αφενός για να ενημερώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στην οικονομία, αφετέρου για να απαντήσει σε τυχόν απορίες των παρευρισκόμενων. Ερωτηθείς για παράδειγμα από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα για το εκτιμώμενο ύψος του ελλείμματος το 2011, του απάντησε ότι θα «κλείσει» στο 8,9%, ενώ για τη διαδικασία του PSI, σημείωσε ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κατά 100%, τότε πιθανώς θα υπάρξει «χρηματοπιστωτική τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε ακόμα για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, εξηγώντας στους υπουργούς -όπως είχε κάνει νωρίτερα και σε συνάντησή του με τον νέο πρωθυπουργό- ότι ως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός του 2012 και ο νόμος για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ενώ παράλληλα πρέπει να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που θα επιτρέψουν την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης που δεν διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, οι υπουργοί ρωτήθηκαν αν θέλουν να τοποθετηθούν, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο να παίρνει τον λόγο για να πει ότι συμφωνούν όλοι στα διαδικαστικά. «Όταν θα έρθει η ώρα για τα πολιτικά, θα τοποθετηθούμε», είπε. Στο ίδιο κλίμα, ήταν δηλώσεις άλλων υπουργών νωρίτερα, όπως αυτή του Δημήτρη Ρέππα που μίλησε για την ανάγκη να στρατευθούν όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη στους στόχους της νέας κυβέρνησης, ή του Μάρκου Μπόλαρη, που λίγο μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία του νέου πρωθυπουργού, μια και «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην πάει καλά η νέα κυβέρνηση», όπως είπε, για να πάρει την απάντηση από τον Λουκά Παπαδήμο ότι «πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτό».
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: