Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Σύριγγες-«ασπίδα» κατά του ιού του AIDS!

Δραματική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας του ιού ΗΙV (ιός του AIDS) παρατηρείται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης ...........


Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφεται για το 2011 αύξηση των περιστατικών της λοίμωξης HIV που υπερβαίνει το 1.000% στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14!

«Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν συναγερμό για όλους μας και για το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς αλλά και για την κοινωνία. Από την πλευρά μου, σε αυτή τη φάση αυτό που μπορώ να ανακοινώσω είναι ότι θα μοιράσουμε 100.000 σύριγγες στους χρήστες ουσιών, προσπαθώντας να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού HIV στον συγκεκριμένο πληθυσμό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την παρουσίαση των φετινών επιδημιολογικών δεδομένων της HIV λοίμωξης στη χώρα μας.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου  έχουν δηλωθεί συνολικά 803 περιστατικά  της HIV λοίμωξης. Συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 έχουν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα (αύξησης της τάξης του 53%).

Αναλυτικά, καταγράφηκαν 266 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης σε ομοφυλόφιλους άνδρες, 190 σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, 108 ετεροφυλόφιλους/ες, ενώ σε 236 περιπτώσεις αναφέρονται ακαθόριστοι. 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση αυτή αφορά όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αλλά κυρίως τους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών και αποδίδεται στις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων την σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την συχνή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.

Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ακόμη ότι η λοίμωξη από τον ιό του AIDS παρουσιάζει έξαρση, λόγω της χρήσης ουσιών και της πορνείας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία επικαλέστηκε, οι παράνομες εκδιδόμενες γυναίκες ανέρχονται σε 20.000.

Ο υπουργός μάλιστα απηύθυνε έκκληση για αυξημένα μέτρα προσωπικής προστασίας, για να μην μπει, όπως είπε, ο ιός στην ελληνική οικογένεια.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: