Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Η αγανάκτηση εξαπλώνεται παντού...

Ξεκίνησε με τη μορφή μεμονωμένων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες .......


και εξελίσσεται σε διεθνές κίνημα κατά του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Οι «Αγανακτισμένοι» όλου του κόσμου εξεγείρονται και εκφράζουν ειρηνικά τον θυμό και την οργή τους για τα μέτρα που τους επιβάλλονται καθημερινά, ισοπεδώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο και συνθλίβοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Δεν έχουν ηγέτες και κεντρικά συνθήματα, έχουν όμως κινητήρια δύναμη τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης -απ’ όπου διοργανώνονται οι συγκεντρώσεις- και χώρο συνάντησης τις πλατείες των μεγάλων πόλεων.

Το επόμενο ραντεβού των «Αγανακτισμένων» έχει δοθεί για τις 15 Οκτωβρίου, το ερχόμενο Σάββατο δηλαδή, και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο από την Ευρώπη, έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική ίσως και τη μακρινή Ασία.

ΒΕΛΓΙΟ: Διαδήλωση στην «καρδιά της κρίσης»

Στη βελγική πρωτεύουσα άρχισαν να καταφθάνουν από αυτό το Σαββατοκύριακο ακτιβιστές από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα διαρκέσουν όλη την εβδομάδα και θα κορυφωθούν το ερχόμενο Σάββατο, στην «καρδιά της κρίσης της ευρωζώνης», όπως λένε χαρακτηριστικά. Αναγγέλλουν ότι θα είναι μια «παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που λαμβάνονται εξαιτίας του οικονομικού συστήματος». Δεν πρόκειται για ανατροπή του πολιτικού συστήματος, διευκρινίζουν, αν και για κάθε χώρα όπου διοργανώνονται αντίστοιχες εκδηλώσεις τα αιτήματα διαφέρουν, ανάλογα με τον τοπικό χαρακτήρα. Οι περισσότεροι πάντως από τους διαδηλωτές είναι νέοι και λένε ότι εμπνεύστηκαν από τις ειρηνικές επαναστάσεις στον αραβικό κόσμο - και κυρίως την Τυνησία. «Είτε όμως πρόκειται για το Κάιρο, τη Μαδρίτη ή την Αθήνα», λέει ένας από τους διοργανωτές των Βρυξελλών, «στην πραγματικότητα είναι όλοι οι άνθρωποι που έχουν γίνει σήμερα θύματα των χρηματαγορών». «Οι άνθρωποι ξεσηκώνονται κατά του κέρδους και θέλουμε να ακουστούν οι φωνές μας κατά της διαφθοράς, για μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία», λέει κάποιος άλλος.

ΙΣΠΑΝΙΑ- ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Θα πλημμυρίσουν οι πλατείες

Μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, Facebook και Twitter, οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας καλούν τον κόσμο στους δρόμους για τη 15η Οκτωβρίου. Η ομάδα 15Μ (από τη 15η Μαΐου, η οποία δημιουργήθηκε με την πρώτη μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Μαδρίτης), καλεί σε πορείες και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, αλλά και των Βρυξελλών.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιείται και στην Πορτογαλία, από το νέο κοινωνικό κίνημα Geração à Rasca, όπου το ραντεβού έχει κλειστεί στην κεντρική πλατεία της Λισαβόνας. Παράλληλα, τα εργατικά συνδικάτα της χώρας έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας και αποκλεισμούς στο διάστημα μεταξύ 20-27 Οκτωβρίου.

ΗΠΑ: Δυναμώνει το κίνημα

Αυτή την περίοδο, τα σκήπτρα κατέχουν οι «αγανακτισμένοι» της Αμερικής, όσοι συμμετέχουν στο κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» και, παρά τη βιαιότητα με την οποία τους αντιμετώπισε η Αστυνομία, με μαζικές συλλήψεις και εκατοντάδες προσαγωγές, φαίνεται πως δεν το βάζουν κάτω. Αντίθετα, αυξάνονται καθημερινά, καταλαμβάνοντας και άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις εκτός της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, την εβδομάδα που πέρασε, τη φωνή τους με τους «Αγανακτισμένους» της Γουόλ Στριτ ένωσαν τα συνδικάτα, με πολλές επαγγελματικές ομάδες, όπως νοσοκόμες, δασκάλους, υπαλλήλους αεροπορικών εταιρειών και εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες να συμμετέχουν στη μεγάλη πορεία 5.000 ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, μάλιστα, αρκετοί φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους. Κυρίαρχο σύνθημα, «θέλουμε δουλειές, όχι άλλες περικοπές!».

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στα χνάρια της... Γουόλ Στριτ

Ορμώμενη από την επιτυχία που έχει σημειώσει εδώ και τρεις εβδομάδες η συγκέντρωση έξω από τη Γουόλ Στριτ, μια νέα ομάδα στο Facebook, που αυτοαποκαλείται «Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου», προετοιμάζει αντίστοιχη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να καταγγείλει την ανήθικη, όπως τη χαρακτηρίζει συμπεριφορά των τραπεζών και των οικονομικών οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Καλούν, μάλιστα, τον κόσμο να φέρει αντίσκηνα και να οχυρωθεί έξω από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ακριβώς όπως έγινε στη Νέα Υόρκη τη 15η Οκτωβρίου, στην πλατεία Πάτερνοστερ. «Θέλουμε να δούμε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους να καταφθάνουν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, να στήσουν τις σκηνές και τις κουζίνες τους και να διαδηλώσουν ειρηνικά, καταλαμβάνοντας το Χρηματιστήριο για κάποιους μήνες...», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση στο Facebook. Ειδικότερα, οι διοργανωτές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη διαδήλωση θα λήξει στις 11 το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου.
real

Δεν υπάρχουν σχόλια: