Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοιχτό αφήνει η ΕΚΤ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας!!!

Για πρώτη φορά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας: Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας .........


και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, με δηλώσεις που έκανε σε ημερήσια ολλανδική εφημερίδα.

"Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει", δήλωσε ο κ. Κνοτ σε σχετική ερώτηση που του υποβλήθηκε από την εφημερίδα Het Financieele Dagblad. "Για καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η χρεοκοπία δεν είναι αναγκαία. Τα νέα, ωστόσο, από την Αθήνα δεν είναι μερικές φορές ενθαρρυντικά", πρόσθεσε ο κ. Κνοτ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έναν αμφιλεγόμενο διορισμό.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εργάσθηκαν σκληρά για να βοηθήσουν την Ελλάδα, στην οποία επέρριψε ευθύνη για μη συνειδητοποίηση της βαρύτητας της κατάστασης. "Όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να εμποδίσουν αυτό (σ.σ.: τη χρεοκοπία), αλλά τώρα είμαι λιγότερο βέβαιος ώστε να αποκλείσω μία χρεοκοπία από ότι ήμουν πριν από λίγους μήνες", δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναρωτιέται "αν οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση". Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν τόνισε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και δεν θα την αφήσουν να φύγει από το ευρώ.

Σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών λαμβάνει χώρα πραγματικό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, προεξοφλώντας το πιθανότερο σενάριο για τη χώρα και αποτυπώνοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται όλη η ελληνική κοινωνία: Να παραμείνει δηλαδή η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά τα ομόλογα να υποστούν ένα «κούρεμα» κατά 50%. Πέραν όμως της υποβάθμισης  των ελληνικών τραπεζών υπάρχει  και η σημαντική καθυστέρηση  των ιδιωτικοποιήσεων. Πριν από 3 εβδομάδες  στο Λονδίνο η κυβέρνηση έλεγε για είσπραξη 1,3 δις. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο και τα χρήματα μετατέθηκαν  για τον  Νοέμβριο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εργασιών της G 20, ότι οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, ο κ. Νουαγιέ είπε ότι οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να διαγράψουν το 100% της έκθεσης που έχουν σε ελληνικό χρέος και δεν χρειάζονται νέες ασκήσεις αντοχής (stress tests).
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: